Dünya Basınında Bugün

Britanya'da çocuklar kötü besleniyor; Refah'taki saldırı sona erecek; Göç akışı, 2019'dan bu yana en yüksek seviyede | Dünya Basınında Bugün

19 Haziran 2024 09:25

T24 Dış Haberler

Analizlere göre Britanya'da kanser bakımı diğer Avrupa ülkelerinin 20 yıl gerisinde. Mevcut en son rakamlara göre prostat, bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseri için hayatta kalma oranları 2000'li yılların başlarına henüz ulaşıyor. Britanya'daki çocuklar kötü beslenme, gıda güvensizliği ve yoksulluk salgını karşısında daha kısa, daha şişman ve daha hasta hale geliyor. Müttefiklerine meydan okuyarak Refah'a saldırmasından altı hafta sonra, İsrailli yetkililer ve analistlere göre İsrail, Hamas'ın son kalesi olduğunu söylediği güney Gazze kentinde hedeflerine ulaşmaya çok yaklaştı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Lübnan'daki Hizbullah'ın "topyekûn bir savaş" durumunda yok edileceği konusunda uyardı. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, son yıllardaki göreceli durgunluğun ardından, 2024 yılının ilk aylarında, başta Yunanistan'ın kuzeydoğusundaki Evros sınır bölgesi olmak üzere Yunan adalarına yönelik göç akışları önemli ölçüde arttığını yazdı. 

19 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Britanya kanser tedavisinde Avrupa'nın 20 yıl gerisinde

Analizlere göre Britanya'da kanser bakımı diğer Avrupa ülkelerinin 20 yıl gerisinde.

Mevcut en son rakamlara göre prostat, bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseri için hayatta kalma oranları 2000'li yılların başlarına henüz ulaşıyor.

Hem Muhafazakârlar hem de İşçi Partisi, sağlık hizmetleri hasta tedavi hedeflerini karşılamakta zorlanırken ve artan Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) birikimlerini nasıl ele almayı planladıklarını açıklarken, kanser bakımının iyileştirilmesi genel seçimler öncesinde önemli bir siyasi konu haline geldi.


The Guardian | İngiliz çocuklar kötü beslenme nedeniyle daha kısa boylu ve daha hasta

Milyonlarca çocuğun önlenebilir sağlık sorunlarından oluşan bir "saatli bomba" ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan bir rapora göre, Britanya'daki çocuklar kötü beslenme, gıda güvensizliği ve yoksulluk salgını karşısında daha kısa, daha şişman ve daha hasta hale geliyor.

Gıda Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre, beş yaşındaki çocukların boy ortalaması düşüyor, obezite seviyeleri neredeyse üçte bir oranında artıyor ve tip 2 diyabet teşhisi konulan gençlerin sayısı beşte birden fazla yükseliyor. 


The Washington Post | Refah'taki saldırı sona eriyor

Müttefiklerine meydan okuyarak Refah'a saldırmasından altı hafta sonra, İsrailli yetkililer ve analistlere göre İsrail, Hamas'ın son kalesi olduğunu söylediği güney Gazze kentinde hedeflerine ulaşmaya çok yaklaştı. Bu da aylardır süren büyük askeri operasyonların yakında yerini çatışmanın yeni ve daha az yoğun bir aşamasına bırakması ihtimalini arttırdı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre Gazze'nin büyük bölümünü yerle bir eden ve on binlerce insanın ölümüne yol açan kara ve hava saldırılarından vazgeçilmesi savaşta önemli bir dönüm noktası olacak.


Al Arabiya | İsrail'den Hizbullah'a uyarı: Topyekûn bir savaşta Hizbullah yok edilecek

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Lübnan'daki Hizbullah'ın "topyekûn bir savaş" durumunda yok edileceği konusunda uyardı. 

Hizbullah, Hayfa kenti ve limanı da dahil olmak üzere İsrail'in kuzeyi üzerinde drone ile çektiği iddia edilen 9 dakikadan uzun bir video yayımlamıştı. 

Katz, "Hizbullah ve Lübnan'a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar vereceğimiz ana çok yakınız. Topyekûn bir savaşta Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ağır bir darbe alacaktır" dedi. 


eKathimerini | Göç akışı, 2019'dan bu yana en yüksek seviyede

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, son yıllardaki göreceli durgunluğun ardından, 2024 yılının ilk aylarında, başta Yunanistan'ın kuzeydoğusundaki Evros sınır bölgesi olmak üzere Yunan adalarına yönelik göç akışları önemli ölçüde arttığını yazdı. 

Göç ve İltica Bakanlığı'nın verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde, 2019'dan bu yana en yüksek göç akışı yaşandı.