Dünya

Britanya'da başbakanlık yarışında sona eski Maliye Bakanı Sunak ve Dışişleri Bakanı Truss kaldı

Yaklaşık 160 bin Muhafazakâr Partilinin oy vereceği seçimin sonucu 5 Eylül’de açıklanacak

21 Temmuz 2022 08:08

T24 Dış Haberler

Britanya’da Boris Johnson’ın istifasıyla Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri ve yeni başbakan olmak üzere yarışacak iki isim eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss oldu. 

BBC’de yer alan habere göre, eski Maliye Bakanı Sunak ve Dışişleri Bakanı Truss, milletvekillerinin oylarıyla öne çıkan iki isim olarak Muhafazakâr Parti üyeleri arasında yapılacak seçimde yarışacak. 

The Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan Sunak “Margaret Thatcher’ın 1980’ler süresince uyguladıkları kadar radikal reformlar uygulayacağı” vaadinde bulunurken The Daily Mail’e yazan Truss “vergi düşüren, şirketleri güçlendiren, işletme dostu Muhafazakâr politika” vadetti. 

Anketler, Muhafazakâr Partililer arası yapılacak seçimde Dışişleri Bakanı Truss’un daha önde götürebileceğini gösteriyor. Truss, Sunak’ı Maliye Bakanı olduğu dönem vergileri artırdığı için eleştirmişti.

İki aday Britanya genelinde gerçekleşecek 12 oylamada yarışacak, son oylama Londra’da 31 Ağustos’ta gerçekleşecek. 

Yaklaşık 160 bin Muhafazakâr Partilinin oy vereceği seçimin sonucu 5 Eylül’de açıklanacak. 

Boris Johnson'ın istifası

Britanya’da Başbakan Boris Johnson, Covid-19 salgını süresince Başbakanlık Ofisi 10 Numara’da düzenlenen ofis partilerine katıldığı için aldığı tepkiler ve güven oylamasından kısa bir süre sonra hükûmetteki bir taciz skandalına ilişkin yalan söylediğinin ortaya çıkmasıyla parti içi desteğini de kaybederek istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Johnson, kabinesinde eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın da dahil olduğu istifaların ardından 7 Temmuz 2022’de istifasını açıklamıştı. 

TIKLAYIN - Hükümetteki 'taciz' skandalında yalan söylediği ortaya çıkan Britanya Başbakanı Boris Johnson, "Siyasette kimse vazgeçilmez değildir" diyerek istifa etti!