Dünya

Britanya basını, Banksy'nin gerçek kimliğinin tespit edilmiş olabileceğini iddia etti

04 Ekim 2023 08:16

T24 Dış Haberler

Londra'dan Batı Şeria'da ayrım duvarına, California'dan Paris'in sokaklarına yaptığı eserlerle milyonlarca hayran toplayan, çizdiklerinin verdiği mesajlar üniversitelerde tartışılan dünyanın en ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin yıllardır sakladığı kimliğinin tespit edilmiş olabileceği iddia edildi. 

Banksy'nin gerçek kimliğinin ne olduğu, sanatçının ilk ünlenmesinden bu yana sıkça tartışılan konulardan biri. Konuyla ilgili en yaygın söylenti, Banksy'nin Robin Banks adında bir kasap olduğu; ailesinin onun ne iş yaptığını bilmediği ve sadece çok iyi resim çizdiğini gördükleriydi. Bir başka söylenti de Banksy diye tek bir kişi olmadığı, bunun bir sanatçılar topluluğu olduğuydu.

Britanya'da yayın yapan Daily Mail gazetesi, Banksy'nin kimliğini tespit etmek için bir yıl boyunca sanatçının arkadaşları, eski iş arkadaşları, düşmanları, ev arkadaşları ve aile fertleriyle konuştuklarını ifade etti. Daily Mail, "Banksy'nin kimliğini tespit etmeye ne kadar yaklaşılabilirse o kadar yaklaştık" dedi.

Gazete, 4 yıl önce Jamaika'da çekilmiş mavi tişörtlü bir adamın fotoğrafından yola çıktıklarını ifade etti. Fotoğrafta yanında sprey boya bulunan kişinin Banksıy olduğu belirtildi. Gazete, daha sonra Banksy'nin memleketi olduğu belirtilen Bristol'a giderek sanatçıyla tanıştığını belirten kişilerle bir araya geldi. 

Görüşülen kişilerden biri, Banksy ile tanışmadığını söylese de sanatçının isminin Robin Gunningham olduğunu iddia etti. Daily Mail, bu isme odaklanarak kamu kayıtlarını araştırdı. 

Gunningham ailesinin 1998 yılına kadar komşuluğunu yapan  Anthony Hallett, Jamaika'da çekilen fotoğraftaki kişinin Robin Gunningham olduğunu ifade etti. 

Daily Mail, buldukları fotoğraflardaki kişinin Jamaika'daki fotoğraftaki adama benzerliğine dikkat çekti. 

Robin'in sınıf arkadaşlarından sigorta satıcısı Scott Nurse, Robin'in okuldayken sanat konusunda çok yetenekli olduğunu ifade etti. 

Hallett, "Sanırım Robin, grafiti sanatçısı olarak çalışıyordu. Başka insanlara çalışır ve aylarca ortadan kaybolurdu. Göçebe gibi bir hayat sürüyordu" dedi.