Dünya

Britanya Başbakanı May'den Suudi Veliaht Prensi Bin Selman'a çağrı: Kaşıkçı cinayeti için şeffaf bir soruşturma yürütün

29 Haziran 2019 13:54

T24 Dış haberler

Görevini devretmeye hazırlanan Britanya Başbakanı Theresa May, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşmede Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'deki savaşın 'insani bedeli' hakkındaki endişelerini dile getirdi.

May ile Bin Selman Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldi. The Guardian'ın başbakana yakın kaynaklardan aktardığına göre görüşmede May, Suudi prense Kaşıkçı cinayeti hakkında şeffaf bir soruşturma yürütülmesini talep etti. Kaynaklara göre iki lider de Britanya ile Suudi Arabistan'ın arasındaki ilişkinin çok önemli olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Suudi Arabistanlı muhalif gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü. BM özel raportörü Agnes Callamard Bin Selman'ın cinayete bağlantısı olabileceğine dair "sağlam kanıtlar" olduğunu ifade etmişti.

May'in görüşmede ayrıca Yemen'deki iç savaşa da değindiği belirtildi. Kaynaklara göre May, tarafların çatışmaya bir çözüm bulmak için çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Britanya mahkemesi bu ay verdiği karar ile silahların Yemen'de sebep verdiği hasar sebebiyle ülkenin Suudi Arabistan'a silah satmasını yasaklamıştı. 

Suudi Arabistan'ın liderlik ettiği koalisyon Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.