Dünya Basınında Bugün

Britanya, 4 Temmuz'da sandığa gidiyor; Atina'dan "Türkiye varoluşsal tehdit" çıkışı | Dünya Basınında Bugün

23 Mayıs 2024 09:29

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, 4 Temmuz için sürpriz bir genel seçim çağrısında bulundu. Downing Street'in dışında ulusa seslenen Başbakan, "Britanya'nın geleceğini seçme zamanı" olduğunu söylerken, küresel istikrarsızlığın yaşandığı bir dönemde ülkeyi yönetmek için Muhafazakârlara güvenilebileceğini iddia etti. Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Independent, 4 Temmuz'u "kıyamet günü" olarak nitelendirdi. İrlanda, İspanya ve Norveç, Filistin devletini resmen tanıyacaklarını duyurdu. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Atina'ya yönelik uzun süreli tavrını "varoluşsal tehdit olarak" niteledi. Mısır istihbaratının İsrail'in Mayıs ayı başında kabul ettiği ateşkes önerisinin şartlarını değiştirdiği bildirildi. Bunun üzerine hükûmet, arabuluculuktan çekilebileceği uyarısında bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki sınırlarını tekrar çizme önerisi, Finlandiya'dan Litvanya'ya Moskova'nın bölgedeki birçok komşusunun tepkisini çekti. Rusya, bölgede kafa karışıklığı ve istikrarsızlık yaratmaya çalışmakla suçlandı. 

22 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Rishi Sunak'ın büyük kumarı

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, 4 Temmuz için sürpriz bir genel seçim çağrısında bulundu. Bu hamle, İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın, 14 yıllık Muhafazakâr liderliğindeki hükümetin ardından partisine iktidar kazandırmaya çalışacağı yüksek riskli bir kumar olarak nitelendirildi. 

Downing Street'in dışında ulusa seslenen Başbakan, "Britanya'nın geleceğini seçme zamanı" olduğunu söylerken, küresel istikrarsızlığın yaşandığı bir dönemde ülkeyi yönetmek için Muhafazakârlara güvenilebileceğini iddia etti.

İşçi Partisi lideri Starmer da "İşte burada. Ülkenin geleceği sizin ellerinizde. 4 Temmuz'da seçim sizin ve birlikte kaosu durdurabilir, yeni bir sayfa açabilir, Britanya'yı yeniden inşa etmeye başlayabilir ve ülkemizi değiştirebiliriz" dedi. 


The Independent | Kıyamet günü: 4 Temmuz

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Independent, Sunak'ın açıkladığı seçim tarihi "kıyamet günü" olarak nitelendirdi. Gazete, ilk sayfasında şu ifadelere yer verdi: 

"14 yıllık Muhafazakâr iktidar, beş başbakan, sayısız skandal ve istifa, birkaç cesaret verici ekonomik gösterge ve saatlerce süren spekülasyonların ardından Rishi Sunak - yağmurdan sırılsıklam olmuş ve İşçi Partisi'nin zafer marşıyla neredeyse boğulmak üzereyken - nihayet cesaretini toplayıp bir açıklama yaptı..."


The New York Times | Avrupa'da üç ülke, Filistin'in devletliğini destekledi

İrlanda, İspanya ve Norveç, Filistin devletini resmen tanıyacaklarını duyurdu.

İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'deki insani kriz büyümeye devam ederken, üç Avrupa devleti, Tel Aviv'in tepkisine rağmen Filistin'le bir devlet olarak resmi ilişkiler kurulmasına karar verdi. 

New York Times, kararlar büyük oranda sembolik olsa da İsrail'in son 7 ayda diplomatik arenada ne kadar izole olduğunu gösterdiğini ifade etti. 


eKathimerini | Dendias, Türkiye'nin varoluşsal tehdit oluşturduğunu söyledi

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Atina'ya yönelik uzun süreli tavrını "varoluşsal tehdit olarak" niteledi. 

Dendias, "Sadece egemenlik haklarına değil, egemenlik statüsüne ve azınlıkların belirlenmesine ilişkin uluslararası anlaşmalara da itiraz eden bir komşu ülke söz konusu olduğunda, bunun varoluşsal bir tehdit olduğu açıktır. Ülkemizin yasal ve coğrafi sınırları da tehdit altındadır" dedi.


Al Arabiya | Mısır, Gazze savaşındaki arabuluculuktan çekilebileceği uyarısında bulundu

Mısır Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Diaa Rashwan sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Mısır'ın arabuluculuk çabalarına şüphe düşürme ve rencide etme girişimleri... Gazze'deki ve tüm bölgedeki durumun daha da karmaşıklaşmasına yol açacak ve Mısır'ı mevcut çatışmadaki arabuluculuğundan tamamen çekilmeye itebilecektir" dedi.

Bu açıklama, Mısır istihbaratının, son ateşkes önerisinin şartlarını değiştirdiğini ve anlaşmayı bozduğunu bildirmesinin ardından geldi. Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi üç kişi, Mısır istihbaratının İsrail'in Mayıs ayı başında kabul ettiği ateşkes önerisinin şartlarını değiştirdiğini söyledi.


Moscow Times | Rusya'nın Baltık Denizi sınırlarını tekrar çizme önerisi komşularda endişe yarattı

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki sınırlarını tekrar çizme önerisi, Finlandiya'dan Litvanya'ya Moskova'nın bölgedeki birçok komşusunun tepkisini çekti. Rusya, bölgede kafa karışıklığı ve istikrarsızlık yaratmaya çalışmakla suçlandı. 

Kremlin çarşamba günü yaptığı açıklamada hükümet yasa tasarısının arkasında siyasi niyetler olmadığını söylese de, Moscow Times'a konuşan uzmanlar teklif edilen değişikliklerin tümü NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan Rusya'nın Baltık Denizi komşularına baskı uygulamak için kullanılabileceğini söyledi. 

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün Rusya programını yöneten Arkady Moshes, "Bu durum Rusya'nın sorun olmayan konularda bile gidip problem ve çatışma çıkarabileceğini gösteriyor" dedi. Moshes, bunu "hibrit baskının bir parçası" diye niteledi.