Dünya

Brezilya'da seçimleri kaybeden Bolsonaro sessizliğini bozdu, yenilgiyi ne kabul etti ne de reddetti

Bolsonaro'nun koltuğu bırakmayıp iç karışıklığa sebep olacağından korkuluyordu

02 Kasım 2022 07:30

T24 Dış Haberler

Brezilya'da görevdeyken girdiği seçimleri kaybeden aşırı sağcı lideri Jair Bolsonaro, neredeyse iki gün süren sessizliğini bozarken ülkede Devlet Başkanı seçilen Luiz Inácio Lula da Silva'nın zaferini tanımadı. 

Brezilya'nın yakın tarihinin en önemlisi olarak görülen seçimde Lula, Bolsonaro'yu yüzde 50.9'a yüzde 49.1'la geçmiş; yaklaşık 2.1 milyon oy fark atmıştı. Halkın bir kesimi ve birçok uzman, seçimleri kaybetmesi durumunda Bolsonaro'nun görevi bırakmayı kabul etmeyerek iç karışıklığa sebep olabileceğini düşünüyordu. 

Salı günü sessizliğini bozan Bolsonaro, başkent Brazilya'daki Alvorada Sarayı'na çağrılan gazetecilere, "Hayallerimiz hiç olmadığı kadar canlı" dedi.

Bolsonaro pazar günü kendisine oy veren 58 milyon kişiye teşekkür ederken seçimlerin nasıl sonuçlandığı veya kimin kazandığı ile ilgili hiçbir şey söylemedi. 

67 yaşındaki aşırı sağcı siyasetçi, "Devlet Başkanı ve bir vatandaş olarak Anayasa'nın hükümlerine uymaya devam edeceğim" dedi. 

Kanıt sunmadan öne sürülen "seçimde yolsuzluk" iddialarına da değinen Bolsonaro, sonuçlar açıklandıktan sonra sokaklara çıkıp eylem düzenleyen destekçilerinin "seçim süreci nedeniyle adaletsizliğe uğradığını hissettiğini" ifade etti. Bolsonaro, barışçıl olduğu sürece protestoların kabul edilebilir olduğunu söyledi. 

Öte yandan Bolsonaro konuştuktan sonra özel kalem müdürü Ciro Nogueira sonuçlara itiraz etmeyeceklerinin sinyallerini verirken, "Bolsonaro bana yasal olarak zamanı geldiğinde gücü aktarma sürecini başlatma emri verdi" dedi.