Dünya

Boyun Eğmeyen Fransa milletvekili Portes: İsrailli sporcular Paris Olimpiyatları'nda hoş karşılanmıyor

İsrail futbol takımı Olimpiyatlar'daki ilk maçını açılış töreninden iki gün önce Çarşamba günü Paris'in Parc des Princes stadyumunda Mali'ye karşı oynayacak

22 Temmuz 2024 13:31

T24 Dış Haberler

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi milletvekili Thomas Portes, İsrailli sporcuların Paris Olimpiyatları'nda "hoş karşılanmadığını" söyledi ve protesto çağrısında bulundu. 

Thomas Portes, Cumartesi günü Paris'te düzenlenen Filistin'le dayanışma toplantısında şöyle konuştu: 

"Paris'te düzenlenecek olan uluslararası bir etkinliğe, Olimpiyat Oyunları'na sadece birkaç gün kaldı. Ve buraya İsrail delegasyonunun Paris'te hoş karşılanmadığını söylemek için geldim. İsrailli sporcular Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nda hoş karşılanmayacaktır. Bu son tarihi ve harekete geçirmek için elimizdeki tüm imkanları kullanmalıyız"

Fransa'daki Yahudi Kurumları Temsil Konseyi (CRIF) Başkanı Yonathan Arfi, yorumları "ahlaksız" ve "sorumsuzca" olarak nitelendirerek Portes'i "İsrailli sporcuların sırtına hedef koymakla" suçladı.

Portes daha sonra Le Parisien gazetesine verdiği demeçte Fransız diplomatların Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne baskı yaparak cuma günü başlayacak olan oyunlarda İsrail bayrağı ve marşının "Rusya'ya yapıldığı gibi" yasaklanmasını sağlamaları gerektiğini söyledi. Portes, "Çifte standartlara son vermenin zamanı geldi" dedi.

Portes'in yorumları diğer siyasetçilerden de eleştiri aldı. Paris Belediye Başkan yardımcılarından Karen Taieb, Portes'in "bir tehlike ve utanç kaynağı" olduğunu söyledi ve "Seçilmiş temsilcilerimizden beklediğimiz şey bir araya gelme fikridir. Bu insanlar nefreti savunuyorlar" diye yazdı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de "Yorumlarındaki antisemitizm imaları çok açık" dedi. 

İsrail futbol takımı Olimpiyatlar'daki ilk maçını açılış töreninden iki gün önce Çarşamba günü Paris'in Parc des Princes stadyumunda Mali'ye karşı oynayacak.