Dünya

Boris Johnson'a çarşaflı kadınları posta kutusuna benzetmesi soruldu, cevap "Benim dedem Türk bir Müslümandı" oldu

19 Haziran 2019 18:00

T24 Dış haberler

Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve Britanya'nın Theresa May'den sonraki başbakanı olmasına 'kesin' gözüyle bakılan Boris Johnson, gazetecilik yaptığı dönemde kullandığı ırkçı söylemlerle mücadele ediyor. 

Dün Muhafazakar Parti lider adayları bir tartışma programında bir araya geldi. Adaylar, anketlerde önde görünen Johnson'ı gazetecilik yaptığı dönemde yazdığı makalelerde bulunan "Çarşaflı Müslümanlar posta kutularına benziyor" ifadeleriyle sıkıştırmaya çalıştı. 

Johnson, bu ifadelerin ardından Türk dedesi ve büyük dedesinin Müslüman olduğunu hatırlattı. Birçok Britanyalı sosyal medya kullanıcısı Johnson'un İslamafobik açıklamalarının üstünü kapatmak için Türk dedelerini kullanmasıyla alay etti.

Johnson başbakan olması durumunda bütün ülkenin "açık fikirli davranacağını iddia ederek, " Benim Müslüman büyük dedem hayatını kaybetmekten korktuğu için 1912'de bu ülkeye geldiğinde naziklik ve açık fikirlilikle karşılandı. Ben başbakan olursam ülkemizin böyle davranacağından emin olabilirsiniz" dedi.

Johnson'ın büyük dedesi Ali Kemal Osmanlı'dan kaçan bir ordu mensubuydu. Johnson'ın büyük dedesi Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı'ya dönünce siyasi kaos sırasında linç edildi. Bunun ardından Ali Kemal'in oğlu Osman Kemal doğduğu Britanya'ya döndü ve burada bir aile kurdu