Dünya

Bolton'dan Türkiye'ye yönelen İran tankerine tepki: Yasadışı petrolün denize veya limana bırakılmasına izin verilmemeli

ABD, serbest bırakılan petrol tankerine yardım edenlere yaptırım uygulayacağını söylemişti

26 Ağustos 2019 10:07

Batı ülkeleri ve İran arasında yaşanan Körfez üzerinde gerilim devam ediyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran'ın Cebelitarık Hükümeti tarafından serbest bırakılan petrol tankerinin rotasını Türkiye'ye çevirdiği iddialarının üzerine açıklama yaptı. İran Devrim Muhafızları'na yardım ettiği gerekçesiyle ABD tarafından serbest bırakılmaması gerektiği düşünülen tankerle ilgili olarak Bolton, "Türkiye'ye Adrian Darya 1 ile giden yasadışı petrolün denize veya limana bırakılmasına izin verilmemeli" dedi. 

Britanya'nın Suriye'ye petrol kaçırdığı gerekçesiyle el koyduğu daha sonra ABD'nin itirazlarına rağmen Cebelitarık hükümeti tarafından serbest bırakılan İran petrol tankerinin rotasını Türkiye'ye çevirdiği gündeme gelmişti. ABD, İran Devrim Muhafızları'na yardım ettiğini söylediği tankere yardım eden ya da liman açan herkese yaptırım uygulayacağını söyledikten sonra ilk rotası olarak bilinen Yunanistan, tankerin limanına ulaşacağını reddetmişti. 

TIKLAYINIZ- Serbest bırakılan İran tankeri rotasını Mersin'e çevirdi

Bolton, tankerin Türkiye'ye yöneldiği iddiaları üzerine Twitter'dan şu mesajı paylaştı: "İran'ın teröre finansman sağlaması, dünyanın istikrarını bozması ve uluslararası kuralları kırmasını engellemek için tüm eller masada. Türkiye'ye Adrian Darya 1 ile giden yasadışı petrolün denize veya limana bırakılmasına izin verilmemeli"