Gündem

Boğaziçi'nde direniş, 743’üncü gününde

Fotoğraf: Hande Sart (Twitter: @zhsart)

16 Ocak 2023 16:34

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 504’üncü, atamalara karşı direniş ise 743’üncü gününe girdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 Ocak 2021'de Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu'nun görevden alınmasının ardından da devam ediyor.

Direnişin 729’uncu gününde bir araya gelen Boğaziçili akademisyenler, rektörlük binasına sırtlarını dönerek, Bulu'nun ardından rektörlüğe atanan Naci İnci'yi protesto etti.

16 Ocak 2023 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti’nde şu ifadelere yer verildi:

‘’Bugün 16 Ocak 2023, Pazartesi. Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin ikinci yılı tamamlandı, 107’nci haftası devam ediyor. Bugün direnişin 743’üncü günü

Naci İnci’nin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurum iradesi hiçe sayılarak şeffaf olmayan bir şekilde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının beş yüz sekizinci, 30 Temmuz 2021 günü gerçekleştirilen destek oylamasında akademisyenlerin yüzde 95 oranında rektör adaylığına karşı olduğu açıklanan İnci’nin Matematik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi Mohan Ravichandran’ı hiçbir gerekçe göstermeden dönem ortasında görevden almasının dört yüz yirmi yedinci, buna karşı açılan davada idare mahkemesinin bu işlemi hukuksuz bularak iptal etmesinin yetmiş yedinci, Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü tam zamanlı Öğretim Görevlisi Can Candan’ı ikinci kez görevden alınmasının yüz seksen dördüncü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi Tolga Sütlü’nün mesnetsiz gerekçelerle dönem başladıktan sonra görevden alınmasının doksan birinci günü’.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri haftanın her iş günü olduğu gibi bugün de 12:15’te #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 504’üncü kez rektörlük binasına döndüler.

Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde, “Özerk, Özgür, Demokratik Üniversite”, “Kabul Etmiyoruz”, “Vazgeçmiyoruz” yazan dövizler ve üzerlerinde #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” yazan Can Candan, Mohan Ravichandran ve Tolga Sütlü fotoğrafları taşıdılar."