Dünya

BM Gıda Ajansı aracı, İsrail ordusu kontrol noktası yakınlarında silahlı saldırıya uğradı; Gazze'deki operasyonlarını durdurdu

WFP Başkanı Cindy McCain olayla ilgili olarak “Bu kesinlikle kabul edilemez ve WFP'nin Gazze'deki ekibinin hayatını tehlikeye atan bir dizi gereksiz güvenlik olayının sonuncusudur" dedi

29 Ağustos 2024 12:50

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Gıda Ajansı (WFP), araçlarından birinin İsrail askerî kontrol noktasında silahla vurulmasının ardından Gazze'deki personelinin hareketini "bir sonraki duyuruya kadar" durdurduğunu açıkladı. 

WFP Başkanı Cindy McCain olayla ilgili olarak “Bu kesinlikle kabul edilemez ve WFP'nin Gazze'deki ekibinin hayatını tehlikeye atan bir dizi gereksiz güvenlik olayının sonuncusudur" dedi. 

WFP'den yapılan açıklamada, aracın Gazze'nin güneyindeki bir görevi tamamladıktan sonra Vadi Gazze Köprüsü'ndeki İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) kontrol noktasına yaklaşırken en az 10 kez vurulduğu belirtildi. Olayda yaralanan olmadı.

İlk kez doğrudan ateş açılıyor 

WFP'den yapılan açıklamada, “Bu savaş sırasında meydana gelen ilk güvenlik olayı olmasa da, gerekli izinler alınmış olmasına rağmen bir WFP aracına kontrol noktası yakınlarında ilk kez doğrudan ateş açılıyor” denildi.

Ajans, camları birkaç kurşunla hasar gördüğü anlaşılan BM markalı beyaz bir kamyonun görüntüsünü paylaştı ve vurulduğunda İsrail kontrol noktasından “birkaç metre” uzakta olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise “IDF ile tamamen koordine edilmiş bir konvoyun parçası olan ve açıkça işaretlenmiş bir BM insani yardım aracı, ön camları hedef alan mermiler de dahil olmak üzere IDF ateşiyle 10 kez vuruldu. Bize ateş edenlerin zihniyetini değerlendirmemiz mümkün değil" dedi. 

Mayıs ayında Hindistan'dan bir BM çalışanı, Birleşmiş Milletler'in Gazze'nin güneyinde tank ateşi açıldığını söylediği bir saldırıda araçlarının isabet alması sonucu hayatını kaybetmişti.