Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi'nin ardından İklim Krizi'ne dair yeni rapor yayımlandı. Raporda, kıyı şehirlerinde ekstrem sellerin kaçınılmaz olacağı, deniz canlılarının iklim krizinden şimdiden etkilenmeye başladığı belirtilirken bilim insanları geç olmadan harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
BM'nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin hazırladığı rapora göre iklim krizinin etkileri dünyanın yüzde 80'inini kapsayan buzullar ve okyanuslarda görülmeye başladı. Kaçınılmaz olan olumsuz sonuçlar olduğu vurgulanan raporda, küresel ısınmanın şimdiden mercan kayalıklarını yok ettiği, 'canavar' fırtınalara sebep olduğu ve denizlerde ölümcül sıcaklık artışlarına neden olduğu belirtildi.
BM raporuna göre iklim krizinin sonuçları sera gazı emisyonu düzenlenmediği sürece artarak devam edecek. Kıyı şehirleri ve küçük adaları vuran ve normalde 100 yılda bir yaşanan ekstrem seller önlem alınmadığı durumda yılda bir yaşanan bir felaket olacak. Ayrıca emisyonlar artarsa küresel deniz seviyesi 21'inci yüzyılın sonuna gelindiğinde 2013'te tahmin edilen oranın yüzde 12 üstüne çıkacak. Eriyen buzullar ise su kaynaklarını tehdit ederken ısınan okyanuslar canlıların hayatını tehlikeye atacak.
Raporu değerlendiren eski Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi başkanlarından Jane Lubchenco, "Fazla sera gazı sebebiyle bugün okyanuslar daha yüksek daha sıcak ve daha asidik. Sonuç kaçınılmaz. İklim değişikliğinin okyanuslardaki etkisi başladı bile. Eğer en kısa zamanda adım atmazsak her şey çok daha kötü olacak" dedi.
100'den fazla bilim insanının katkılarıyla hazırlanan raporda iklim krizinin en kaçınılmaz sonuçlarının okyanuslarda yaşandığı belirtildi.