Gündem

BM'den İdlib açıklaması: Türk askeri konvoyuna yönelik saldırı endişe verici

BM, Rusya ve Türkiye tarafından geçen sene varılan ateşkese uymaları çağrısını yineliyor

19 Ağustos 2019 21:22

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye'nin İdlib kentinde Türk askeri konvoyuna yönelik hava saldırısının ve saldırının neden olduğu zayiatın son derece endişe verici olduğunu belirterek, bölgedeki şiddet olaylarının bölgesel güvenlik açısından büyük risk teşkil ettiği uyarısında bulundu.

TIKLAYIN - TSK konvoyuna İdlib'in güneyinde hava saldırısı; MSB: Üç sivil öldürüldü

Dujarric, günlük basın brifinginde, İdlib'deki 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal etmekte olan Türk askeri konvoyuna yönelik hava saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk askeri konvoyuna yönelik hava saldırısının ve saldırının neden olduğu zayiatın son derece endişe verici olduğunun altını çizen Dujarric, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İdlib'deki şiddet olayları sadece insani bir sorun değil, aynı zamanda bölgesel güvenlik açısından da büyük risk teşkil ediyor. BM, Suriye'nin kuzeybatısında gerginliğin bir an önce azaltılması ve taraflara, Rusya ve Türkiye tarafından geçen sene varılan ateşkese uymaları çağrısını yineliyor."

Ne olmuştu?

Suriye ordusunun İdlib vilayetinin güneyindeki Han Şeyhun yerleşim yerine yönelik askeri operasyonları yoğunlaşırken, Suriye devlet haber ajansı SANA, Şam yönetiminin Türkiye'yi bölgeye silah ve cephane taşımakla suçladığını bildirmişti.

Han Şeyhun hattında ilerleyen Türk konvoyunun Esad güçleri tarafından durdurulduğu öğrenilirken, Milli Savunma Bakanlığı, TSK konvoyuna hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu ve 3 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

MSB'den saldırıya ilişkin yapılan açıklamada "İdlib'te 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır. Mevcut anlaşmalara ve Rusya ile aramızdaki iş birliği ve diyaloğa aykırı bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.