Dünya

BM'den, Azerbaycan ile Ermenistan'a 'diyalog' çağrısı

Azerbaycan, dün Dağlık Karabağ'da bir 'Ermeni saldırısı'nı bastırdığını ve olayda 3 kişinin öldüğünü açıklamıştı

04 Ağustos 2022 22:01

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan sorunun "diyalog yoluyla çözülmesi" konusunda çağrıda bulundu.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında; BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in iki tarafın sorunlarını çözmek için en doğru yolun diyalog olduğuna inandığını söyledi.

Dujarric, Genel Sekreter'in, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Karabağ bölgesi ve çevresindeki son gerginliği endişeyle takip ettiğini söyleyebileceğini dile getirdi.

Sözcü, "Genel Sekreter, iki tarafı itidalli olmaya ve aralarındaki çözülmemiş tüm sorunları diyalog yoluyla çözmeye çağırıyor" dedi. (AA) 

Ne olmuştu? 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, çarşamba günü Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ederek Karabağ'da sabotaj ile bir askerini öldürdüğünü açıkladı. Bakü, Ermenistan'ın ayrıca Rusya Barış Gücü'nün kontrolündeki bir tepeyi ele geçirmeye çalıştığını; bu girişimi geri ittirdiklerini ifade etti. 

Azerbaycan'ın açıklamasında, ''Bunun sonucunda yasa dışı Ermenistan silahlı grupları için savaşanlar öldürüldü veya yaralandı'' ifadeleri kullanıldı. Bakü, bu bölgelerdeki tüm Ermeni güçlerinin çekilmesini, aksi taktirde karşı önlemler alacaklarını bildirdi.

Rusya, 3 kişinin öldüğü günden sonra Azerbaycan'ı Karabağ'da ateşkesi bozmakla suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı, çarşamba günü durumu stabilize etmek için gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

2020'nin sonbaharında yaşanan 6 bin 500 kişinin öldüğü 6 haftalık çatışmanın ardından Azerbaycan ve Ermenistan, Rusya arabuluculuğunda ateşkes imzalamıştı.