Ekonomi

Bloomberg, Türkiye'nin "enflasyon kâbusu" gitmiyor diye yazdı; yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 50'ye yaklaştı

05 Temmuz 2023 12:00

T24 Ekonomi Servisi

Bloomberg, Türkiye için yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini yüzde 47'ye yükseltti. Haberde, "Türkiye'nin enflasyon kâbusu bir yere gitmiyor" ifadelerine yer verildi.

Bloomberg, Türkiye'deki yüksek enflasyona ilişkin bir haber yayımladı. Bloomberg Economics hesaplamasında haziranda yüzde 38,21'e gerileyen enflasyon (tüketici fiyatlarındaki yıllık artış), yeniden yüzde 40'ın üzerine çıkacağı ve 2024'ün ilk yarısı boyunca yüzde 40 seviyesinin altına düşmeyeceği belirtildi.

2023 sonu enflasyon tahmini yüzde 43'ten yüzde 47'ye yükseltilirken; enflasyonun, yüzde 5'lik Merkez Bankası hedefinin dokuz katından fazla olabileceği hatırlatıldı.

Türk lirasındaki değer kaybına dikkat çekildi

Haberde, seçimlerin ardından Türk lirasındaki değer kaybının yüzde 25'e yaklaştığı belirtilerek, bu durumun enflasyonun daha da yükselmesine neden olacağı vurgulandı.

Haberde, Goldman Sachs'ın raporunda, "Geçen yıldan gelen güçlü baz etkisi, seçimlerin ardından TL'deki gerçekleşen değer kaybıyla dengelendi. Seçimlerin ardından ekonomi politikalarında sıkılaşmaya gidilse de döviz kurlarındaki yükselişin devam etmesi, çekirdek enflasyondaki durumun daha da kötüleşmesine yol açacak" ifadelerinin kullanıldığına yer verildi.

"Yüzde 5 hedefi gerçekleştirilmekten çok uzak"

Merkez Bankası, bu yıl için belirlenen yüzde 5'lik enflasyonun hedefinin "gerçekleştirilmekten çok uzak" olduğunu son Para Politikası Kurulu (PPK) metninde belirtmişti. 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan dönemindeki ilk enflasyon raporu, 27 Temmuz'da açıklanacak. 

Merkez Bankası, 2023 sonuna ilişkin enflasyon tahmini yüzde 22,3 olarak açıklamıştı.