Gündem

Bloomberg: Trump, Türkiye'nin S-400'ler konusunda ikili çalışma grubu kurma teklifini kabul etti

"Washington, çalışma grubunun bulgularının kendi düşünceleriyle uyuşacağına inanıyor"

31 Mayıs 2019 15:26

T24 Dış haberler

Bloomberg'un aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Washington'un S-400'lerin alınması konusundaki endişelerini görüşmek için ikili teknik çalışma grubu kurma teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Trump bir heyet oluşturulması konusunda anlaşmış olsa da, iki tarafın çalışma grubunun ne tür bir görev üstlenmesi konusunda fikir ayrılıkları olduğu öğrenildi.

Bloomberg'in konuya yakın Türk ve ABD'li kaynaklardan aktardığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Rus yapımı S-400'lerin ABD yapımı savaş uçakları F-35'lere ne tür riskler oluşturabileceğini incelemek için bir çalışma grubu kurma teklifini tekrarlamıştı. 

Bloomberg'e konuşan bir ABD'li yetkiliye göre, Washington yönetimi oluşturulacak çalışma grubunun elde edeceği bulguların "Türkiye'de S-400 ve F-35'ler bulunmasının F-35'lere risk oluşturacağı" görüşüyle uyuşacağına inanıyor. ABD'liler, çalışma grubunun Ankara'ya S-400'ler ile ABD yapımı silahların neden uyumsuz olduğunu ve ikisinden birini seçmeleri gerektiğini göstereceğine inanıyor.

İkili çalışma grubunun incelemelere ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun bu sabah yayınlanan haberinde Trump'ın çarşamba günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kararlarını geçersiz kılarak bir ikili çalışma grubu kurulmasını kabul ettiği belirtiliyordu.