Gündem

Bloomberg: Erdoğan, gelecek hafta Rusya'ya gidip Putin'le görüşmeyi planlıyor

28 Ağustos 2023 15:28

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Rusya'da bir araya gelmeyi planladığını yazdı. 

Fırat Kozok imzalı habere göre Erdoğan'ın Hindistan'da yapılacak G-20 zirvesinden önce 8 Eylül'de Rusya'ya seyahat etmesi gündemde.

Potansiyel görüşmede Erdoğan ve Putin'in Rusya'nın 17 Temmuz itibariyle çıktığı, Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın dünyaya dağıtılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'nı konuşması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta Macaristan dönüşünde yaptığı açıklamada, eylülde "fırsat bulunursa" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yüz yüze görüşebileceğini ve yakında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya'ya gidebileceğini ifade etmişti. 

İlk başta Putin'in görüşme için Türkiye'ye gelmesi gündemdeyken, geçen haftalarda Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Devlet Başkanı'nın ülkeden çıkması için doğru bir zaman olmadığını" ifade etmişti.

Öte yandan Bloomberg'e konuşan üç Türk yetkili, Türkiye'nin 9-10 Eylül'de Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde yapılacak G-20 zirvesinde Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştığını kaydetti. Erdoğan ve Biden, geçen ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde görüşmüştü. 

Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan bir kaynak da Erdoğan ve Putin'in Soçi'de 4 Eylül'de görüşmeyi planladığını söylemişti.

Rusya, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını 17 Temmuz'da durdurduğunu duyurmuştu.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderildi.

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama kararı aldığını belirtmişti. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti.