Gündem

Bloomberg'e konuşan yetkili: Elektrik fiyatları tek seferde sert bir zam yerine yıl içinde kademeli olarak artacak

Elektrik fiyatlarına tek seferde sert bir zamla meydana gelen protestolar ve tepkiler hatırlatıldı

22 Haziran 2022 09:17

T24 Dış Haberler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) elektrik fiyatlarına yüzde 30 oranında bir zam olacağı iddiasını yalanlaması üzerine, enerji şirketleriyle yapılan toplantıya hakim kaynaklar, elektrik fiyatlarının tek seferde büyük bir zam yerine yıl içinde kademeli olarak artırılmasının planlandığını söyledi. 

Bloomberg’in haberine göre, ismini vermeyen iki yetkili, elektrik dağıtım şirketlerinin 21 yöneticisinin geçen hafta Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yöneticileriyle bir araya gelerek sektörün sorunlarını konuştuğunu aktardı. 

Şirketle toplantıda yetkililere geçen yıl enerji fiyatları dünya genelinde artarken ve Türk lirası zayıflarken kayıplarının 20 milyon liraya kadar çıktığını söyledi. Şirketler, bu yıl daha yüksek liste fiyatları koyulmadığında durumun daha da zorlayıcı olacağını söyledi.

EPDK Başkanı, yüzde 30 zammı yalanladı

Elektrik fiyatlarında yüzde 30 oranında zam olacağı gündemi üzerine EPDK dün, iddia edilen zammın gündemde olmadığını açıkladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz "Kurumumuzun gündeminde elektrikte herhangi bir tarife değişikliği yok. Vatandaşlarımızın böylesi mesnetsiz haberlere itibar etmemesini rica ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

2022 başında Türkiye’de hane içi elektrik fiyatları yüzde 125 oranında arttı. Tepkilere, protestolara ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun elektrik faturasını ödememe eylemine neden olan fiyat artışı üzerine hükûmet, enerji tüketiminde fiyat dilimlerini sıfırlayarak elektrik faturalarındaki yüzde 18’lik vergiyi yüzde 8’e düşürdü. EPDK, enerji üreten şirketlere kullandıkları yakıta göre tavan fiyat beliriledi.

TIKLAYIN - Yüzde 30 zam geleceği iddia edilmişti: EPDK Başkanı'ndan elektrikte tarife değişikliğine ilişkin açıklama