Dünya

Blinken, İsrail'de görüşmelerde bulunacak: Hedef ateşkes, Hamas umutlu değil

18 Ağustos 2024 13:12

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Gazze'deki 10 aylık savaşı sonlandıracak bir ateşkes için girişimlerinin yoğunlaştığı bir dönemde bugün tekrar İsrail'e gidiyor.

Bu, ABD'nin bir numaralı diplomatının geçen Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana bölgeye düzenlediği 9. ziyaret olacak. 

The Guardian'ın aktardığına göre ABD'li yetkililer tarafların kabul edeceği bir anlaşmanın yakın olduğunu düşünse de hala yapılması gereken çok iş olduğunu belirtti. 

Cuma günü gazetecilere açıklamalarda bulunan bir Biden yönetimi yetkilisi, ''Yaptığımız şey aradaki farklılıkları azaltmaya çalışmaktı, şu anda imzalanmaya, uygulanmaya ve ilerlemeye hazır bir anlaşma bulduğumuzu düşünüyoruz'' dedi. 

Hamas siyasi büro üyesi Sami Abu Zuhri ise AFP'ye yaptığı açıklamada, ''Bir anlaşmaya yaklaştığımız hakkında söylemler illüzyondan ibaret. Biz gerçek müzakerecilerle karşı karşıya değiliz, bize Amerika'nın söyledikleri dikte ediliyor'' diye konuştu. 

Blinken'ın İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor. 

Almanya, Britanya ve Fransa'nın Dışişleri Bakanları geçen günlerde ortak bir açıklama yayımlayarak devam eden ateşkes müzakerelerine destek verdi ve tarafları ''gerilimi artıracak adımlar atmaktan kaçınmaya'' davet etti. 

Anlaşmanın nasıl uygulanacağı konusundaki görüşmeler gelecek hafta, Kahire'de üst düzey temsilciler bir araya gelmeden önce devam edecek.