Dünya

Birleşmiş Milletler, Refah'ta yardım dağıtımını durdurdu

BM, ABD'nin yüzen iskelesinin başarısız olabileceği konusunda uyarıda bulundu

22 Mayıs 2024 07:35

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde erzak ve güvenlik eksikliği nedeniyle gıda dağıtımını durdurdu. 

BM ayrıca salı günü yaptığı açıklamada son iki günde Gazze'ye ABD'nin kurduğu yüzen iskeleden hiç yardım kamyon girmediğini ve İsrail'in insani yardım gruplarının güvenli şekilde faaliyet göstermesine izin vermemeye başlamaması durumunda 320 milyon dolarlık ABD projesinin başarısız olacağını söyledi. 

İsrail'in 6 Mayıs'ta saldırılarını yoğunlaştırdığı Refah'ta hala on binlerce insan yaşasa da yardım grupları şehre giren yardımların "yok denecek kadar az" olduğunu söylüyor. 

BM'nin Dünya Gıda Programı'nın sözcüsü Abeer Etefa, "Gazze'deki insani faaliyetler çökmek üzere" dedi. Etefa, Gazze'ye gıda ve diğer erzakların girişi tekrar başlamazsa "kıtlık benzeri şartlar çok yaygın olacak" ifadelerini kullandı.

BM'nin Filistinli mülteciler için kurduğu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Refah'ta dağıtım yapmayı durdurduğunu bir X paylaşımıyla bildirdi. Ajans, "erzak eksikliği" dışında karara bir gerekçe göstermedi. 

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, UNRWA'nın saldırılar sebebiyle Dünya Gıda Programı'nın Refah'taki depolarına ulaşamadığını ifade etti. 

Dujarric'e UNRWA'nın kararının sonuçları sorulduğunda, "İnsanlar yemek yiyemeyecek" dedi. 

Etefa da erzakları tükendiği için Dünya Gıda Programı'nın da Refah'ta dağıtım yapmayı durdurduğunu ifade etti. Dünya Gıda Programı, Gazze'nin merkezinde sıcak öğünler dağıtmaya devam etse de, stokların günler içinde tükeneceği bildirildi. 

ABD'nin kurduğu yüzen iskeleden geçen cuma günü 10 TIR girmiş ve Dünya Gıda Programı deposuna gitmişti. Cumartesi günü varan 11 TIR'ın işse önce Gazzeliler tarafında kesildi ve sadece beşi dolu olarak depolara ulaşabildi. 

BM ajansı, şimdi lojistik ve güvenlik önlemlerini geliştirmenin yanı sıra Gazze'ye giriş için yeni rotalar da arıyor.