Dünya

Birleşmiş Milletler ekibi, Rus işgalindeki Zaporijya Nükleer Santrali'ne gidiyor

Ukrayna ve Rusya, birbirlerini santrale saldırmakla suçluyor

29 Ağustos 2022 08:17

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler'in nükleer denetim kurumundan bir ekip, Ukrayna'da Rusya işgali altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'ne gitmek üzere yola çıktı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, ekibin ilerleyen günlerde sıkça saldırılara maruz kalan Avrupa'nın en büyük nükleer santraline varacağını ifade etti. 

Grossi Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ukrayna'nın ve Avrupa'nın en büyük nükleer tesisinin asayiş ve güvenliğini korumalıyız" dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali'nin etrafındaki çatışmalar ve santralin kendisinin sıkça hedef alınması uluslararası kamuoyunda yeni bir nükleer felaket yaşanabileceği konusunda endişe yaratmıştı. Ukrayna devlet enerji operatörü Energoatom, geçen günlerde Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali'nde nükleer sızıntı riski olduğunu belirtti. 

Rusya ve Ukrayna, saldırılardan birbirlerini sorumlu tutuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta yeşil ışık yakmasının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Avrupa'nın en büyük nükleer santralini ziyaret etmesi için görüşmeler başlamıştı.

Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'ni savaşın ilk günlerinde Rusya ele geçirdi. Santralde Rusya denetiminde Ukraynalı mühendisler çalışmaya devam ediyor.