Gündem

Birleşmiş Milletler'in en yetkili ağzından Türkiye ve Rusya'ya: Zaman kaybetmeden İdlib'de istikrarın sağlanması gerekiyor

19 Haziran 2019 10:50

T24 Dış haberler

Birleşmiş Milletler'in en yetkili ismi Genel Sekreter Antonio Guterres, Rusya ve Türkiye'nin "zaman kaybetmeden İdlib'de istikrarı sağlaması gerektiğini" söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre Guterres, "İdlib'deki çatışmaların artmasından derin bir endişe duyuyorum. Durum özellikle tehlikeli çünkü bölgedeki aktör sayısı artış gösterdi" dedi. BM genel sekreteri ayrıca, "Teröre karşı savaşta bile Uluslararası İnsan Hakları ile tam bir uyum sağlanmalıdır" ifadeleri kullandı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi salı günü kapalı kapılar ardında Suriye'nin kuzeybatısındaki durum hakkında bir toplantı düzenledi. Dün hükümete yakın güçler ile radikal İslamcı terör örgütü Heyet Tahrir Şam arasında çıkan bir çatışmada 55 kişi hayatını kaybetmişti.

Son aylarda Rusya ve Suriye ordusu tarafından düzenlenen operasyonlarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Batı ülkeleri Moskova ve Şam'ın hastane ve okul gibi bölgeleri de hedef aldığını ifade ederken, ülkelerin temsilcileri bu iddiaları reddediyor.