Ekonomi

Birgün yazarı Karatepe: Boş tutulan, kiraya verilmeyen konutlara vergi konulmasının düşünülmesi gerekir

24 Şubat 2023 16:28

Birgün yazarı Yalçın Karatepe, barınma sorunun giderek büyüdüğüne dikkati çekerek, "Boş tutulan, kiraya verilmeyen konutlar üzerinden, o bölgenin ortalama kira oranlarına denk gelen tutarlarda vergi konulmasının düşünülmesi gerekir" önerisinde bulundu.

Karatepe, barınmanın temel bir ihtiyaç olduğunu ve bu sorunun "kökten" çözülmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için yeni konut yapımından vergilendirmeye, birden çok konut sahipliğinden, boş konutlara yönelik işlemlere varıncaya kadar pek çok tedbirin birlikte düşünülmesi ve alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

 Karatepe, vergi önerisini şöyle çeşitlendirdi:

"Üstelik bu vergiler standart olarak, belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden değil, piyasa şartlarına göre yapılacak değerlendirme raporları üzerinden ve üstelik artan oranlı olmalıdır. Sadece emlak vergisi düzenlemesi de yeterli değildir. Boş tutulan, kiraya verilmeyen konutlar üzerinden, o bölgenin ortalama kira oranlarına denk gelen tutarlarda vergi konulmasının düşünülmesi gerekir. Böyle bir vergilendirme boş konutların daha uygun bedellerle kiralanması sonucunu doğuracaktır."

Yazının tamamı için tıklayın