Ekonomi

BirGün yazarı Özgür: Borsa İstanbul’da işlem gören ilk yabancı gayrimenkul yatırım ortaklığı Hamas sermayesiyle kurulmuş

"Tevhid-Selam örgütü üyelerinin de bulunduğu bir ağda, İran petrol parasının aklandığı belirtiliyor"

08 Haziran 2022 13:19

BirGün gazetesi yazarı Bahadır Özgür, "Borsa İstanbul’da işlem gören ilk yabancı gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) Hamas sermayesiyle kurulmuş. Bunu, ABD Hazine Bakanlığı’nın yayımladığı son yaptırım kararı sayesinde öğrendik. Orada dikkat çekici başka bir bilgi daha var. Uğur Mumcu cinayetiyle adını duyduğumuz, sonrasında AKP-Gülen cemaatinin ilk büyük çatışma konusu olan Tevhid-Selam örgütü üyelerinin de bulunduğu bir ağda, İran petrol parasının aklandığı belirtiliyor." diye yazdı. 

Özgür yazısında, "AKP açısından netameli konular bunlar. Joe Biden, Beyaz Saray’a çıkar çıkmaz 'kara paranın üzerine gideceğiz. Otoriter rejimler bundan besleniyor' demişti. O günden beri yaptırım listesi uzuyor. Uzadıkça, Türkiye’nin adı daha fazla geçmeye başlıyor. İşte 25 Mayıs 2022 günü yayımlanan kararlarda bu sefer Hamas ve Tevhid-Selam vesilesiyle yer aldı Türkiye." ifadesini kullandı. 

Özgür şunları kaydetti:

"Trend GYO’nun yöneticisi ve hissedarı Haşmet Aslan ’terör listesi’ne alındı. Trend GYO ise ABD’nin bildirisinden hemen sonra Aslan’ın hisselerini sattığını ve yönetimden istifa ettiğini duyurdu borsaya. Ancak şirketin diğer ortakları da ABD Hazinesi’nin soruşturmasında yer alıyor. Dosyaya göre, Hamas’ın 500 milyon dolardan fazla nakit parası Türkiye, Sudan, BAE, Suudi Arabistan ve Cezayir’e yayılmış şirketler üzerinden aklandı. Trend GYO’nun yüzde 75’inin de Hamas kontrolünde olduğu belirtiliyor. Aslan 2019’da Türk vatandaşlığına geçmiş. Önceki ismi Hisham Younis Yahya Qafisheh ve Ürdün vatandaşı.

2006’da kurulan Trend GYO’nun yönetimi ve ortaklık yapısı şöyle: Hamid Abdullah Hussein Al-Ahmar (yüzde10.75), Hisham Younis Yahya Qafisheh (yüzde 6,75), Arwa Saleh Mangoush (yüzde 23,75), Osama Yahya Felali (yüzde 33,75) ve yüzde25 halka açık. Tamamının Hamas’la ilişkili olduğunu söylüyor ABD. Trend GYO dışında 2008’den 2018’e kadar aynı isimler Uzmanlar, İYS Yapı, AG Yapı, Expert Yapı, Anda Gayrimenkul, Sektör Proje adlı başka şirketler de kurmuşlar. Sultanbeyli, Bursa, Balat, Beylikdüzü, Esenyurt gibi yerlerde çok sayıda emlak projesi yaptılar, yapıyorlar.

Bazı şirketlerde ortaklık kurulan yerli firma ise Gürler İnşaat. Trabzonlu Gür ailesine ait. 1980’lerde Suudi Arabistan’da aldığı taahhütlü işlerle büyümüş. Proje listesi hayli kabarık. En büyüklerinden birisi İstanbul Ticaret Odası Vakfı’nın kurduğu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kampüsü. Üniversitenin mütevelli heyetinde yer alan İTO Meclis Üyesi Orhan Albayrak da Trend GYO’nun yönetiminde yer alıyor. Biyografisinde Trend GYO’daki başarısı vurgulanıyor. Şirket için “Türkiye’nin ilk yabancı gayrimenkul yatırım ortaklığı” deniliyor. Gürler İnşaat ile Trend GYO’nun sahipleri 2017’de Haliç Kültür ve Eğitim Hizmetleri AŞ adlı ayrı bir şirket daha kurmuşlar. Buna bağlı Gür ailesinin bir vakfı bulunuyor."