Dünya

Biden ve Netanyahu toplantısı: “Zor konuları tartışacağız”

20 Eylül 2023 19:04

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bugün New York’ta toplantı yaptı. Biden, İsrail liderinin yargı reformu çabalarıyla ilgili devam eden gerilimlere atıfta bulunarak,  “zor konulardan bazılarını” tartışacaklarını söyledi.

Biden ve Netanyahu’nun toplantısı, özellikle, Biden'ın bu hafta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi ağırlayacağı Beyaz Saray'dan ziyade Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında gerçekleşti. Netanyahu başbakanlık görevine geldiğinden beri ilk kez biden ile yüz yüze görüştü. 

Biden, “Bugün, bazı zor konuları tartışacağız. Bunlar; aramızdaki dengeler de dahil olmak üzere ortaklığımızın kalbinde yer alan demokratik değerleri ve müzakere edilmiş iki devletli bir çözüme giden yolu korumak, İran'ın asla nükleer silah edinmemesini sağlamaktır. Çünkü bazı farklılıklarımız olduğu yerde bile İsrail'e olan bağlılığım biliyorsunuz; sağlam. Bence İsrail olmadan dünyada güvenli bir Yahudi yoktur. Bence İsrail gerekli” dedi. 

Netanyahu başbakanlık görevine geldiğinden beri ilk kez biden ile yüz yüze görüştü. İsrail Başbakanı’nın Beyaz Saray’a davet edilmemesi ise Biden yönetiminin İsrail hükümetinin önerilen yargı reformlarını onaylamamasıyla bağlantılı olarak yorumlanıyor. Ancak toplantı başlarken Biden, Netanyahu'ya "Umarım yıl sonuna kadar birbirimizi Washington'da göreceğiz" dedi.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Açıklamaya göre; Biden, Batı Şeria’da devam eden gerilime ilişkin güvenlik durumunun arttırılması ve kalıcı barışın teşviki için iki devletli çözümünü uygulanabilirliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. 

Biden, Netanyahu’yu Washington’a davet etti 

Açıklamada, İran’ın nükleer silah edinmemesi konusundaki teyitleşmenin yanı sıra daha barışçıl ve entegre bir Orta Doğu inşa etmeye yönelik konuşulduğu aktarıldı. Öte yandan; Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) Anlaşması'nın her iki taraf açısından da memnuniyetle karşılandığı açıklandı. 

Biden’ın ABD-İsrail Teknoloji Diyaloğunu geliştirmek için yakın zamanda Necef formatında bir bakanlar toplantısının gerçekleştirilmesi gündemini memnuniyetle karşıladığı da ifade edilirken Netanyahu’nun Washington’a davet edildiği de eklendi.