Dünya Basınında Bugün

Biden, Netanyahu ile "bozuşmaya" hiç olmadığı kadar yakın; Yunanistan'da özel üniversite protestoları sürecek | Dünya Basınında Bugün

12 Şubat 2024 09:25

T24 Dış Haberler

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, "uyanmış" ve "aşırılık yanlısı bir kültürün" orduya sızdığını ve ordunun ölümcül bir savaş gücü olmaya odaklanması gerektiğini söyledi. Brexit, Britanya'nın yıllık ihracatında yaklaşık 100 milyar sterlinlik bir boşluk bırakarak ekonomiyi Avrupa Birliği'nde kalmaya kıyasla daha kötü bir duruma getiriyor. New York Times'a konuşan kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden ve kurmaylarının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "bozuşmaya" hiç olmadığı kadar yakın olduğunu belirtti. İsrail, hava saldırılarının ortasında Refah'ta iki İsrailli rehineyi serbest bırakan bir özel kuvvetler operasyonu başlattı. Oyun kurucu Patrick Mahomes ve Kansas City Chiefs, San Francisco 49ers'ı uzatmalarda 25-22 geçerek birlikteliklerinin üçüncü Super Bowl'unu kazandı ve bir "hanedan" olma yolunda emin adımlarla yürümeye devam etti. Yunanistan'da öğrenci dernekleri, hükümetin gelecek yıldan itibaren özel üniversitelerin kurulmasına izin veren yasa tasarısına karşı protestolarını bugün düzenleyecekleri yeni bir mitingle sürdürüyor. Ukrayna, Rusya'nın pazar sabahı gerçekleştirdiği saldırıda kullandığı 45 drondan 40'ının düşürüldüğünü ifade etti.

12 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Britanya Savunma Bakanı: Orduda aşırılık yanlıları yaygın

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, "uyanmış" ve "aşırılık yanlısı bir kültürün" orduya sızdığını ve ordunun ölümcül bir savaş gücü olmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

Shapps, Rusya'dan gelen tehdit ve Orta Doğu'daki çatışmaların ortasında, güvenlik izni standartlarının gevşetilmesine izin vermesinin "düşünülemez" olduğunu söyledi.


The Independent | Brexit ihacatta 100 milyar sterlinlik boşluk bıraktı

Brexit, Britanya'nın yıllık ihracatında yaklaşık 100 milyar sterlinlik bir boşluk bırakarak ekonomiyi Avrupa Birliği'nde kalmaya kıyasla daha kötü bir duruma getiriyor.

Firmaların sınır maliyetleriyle mücadele etmesi, İngiltere'nin blokta kalmasına kıyasla yüzde 30 daha az ticaret yapmasına yol açtı.


The Washington Post | Biden bozuşmaya yakın

New York Times'a konuşan kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden ve kurmaylarının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "bozuşmaya" hiç olmadığı kadar yakın olduğunu belirtti. Kaynaklara göre ABD yönetimi Netanyahu'yu artık "üretken bir partner" olarak görmüyor ve kendisine nüfuz edebileceklerini düşünmüyor. 


Wall Street Journal | Chiefs, üst üste ikinci şampiyonluk için 49ers'ı 25-22 yendi

Oyun kurucu Patrick Mahomes ve Kansas City Chiefs, San Francisco 49ers'ı uzatmalarda 25-22 geçerek birlikteliklerinin üçüncü Super Bowl'unu kazandı ve bir "hanedan" olma yolunda emin adımlarla yürümeye devam etti. 

Mahomes'un çıkışından bu yana hep yarışın içinde olsalar da Kansas City Chief, bu sene başında Super Bowl'a ulaşamayacak gibi duruyordu. Mahomes'un tutucuları Travis Kelce ve Rashee Rice dışında ciddi anlamda kötü bir performans sergiliyordu. Ancak takım ilerleyen haftalarda müthiş savunmasıyla yarışa döndü. 

İkinci devreye kadar karşılaşma büyük oranda 49ers'ın kontrolünde oynandı. Üçüncü çeyreğin başında Mahomes'un hatalı pasında topun kapılması, ikinci devrenin de böyle geçeceğine inanılmasına sebep oldu. Ancak bu hatadan sonra Chiefs ritim bulmaya başladı ve üçüncü çeyrekte 13-10'luk skorlar ilk kez öne geçti. Bu noktadan sonra üstünlük sürekli el değiştirmeye başladı.

Son saniyelere 19-16 geride giren Chiefs, süre dolmak üzereyken bir field goal ile eşitliği yakaladı. 

Uzatmalarda ile olarak 49ers bir field goal ile skoru 22-19'a getirdi. Son sözü ise uzatmaların bitmesine saniyeler kala yine Mahomes söyledi. Oyun kurucu, 3 yardalık pasta Mecole Hardman Jr.'ı buldu ve kupayı bir kez daha Kansas'a getirdi. 


Al Arabiya | İsrail, Refah'ta iki rehineyi hava saldırıları altında kurtardı

İsrail, Pazartesi günü erken saatlerde yerel sağlık yetkililerinin Gazze'nin güneyinde 37 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını söylediği hava saldırılarının ortasında Refah'ta iki İsrailli rehineyi serbest bırakan bir özel kuvvetler operasyonu başlattı.

İsrail ordusu, İsrail'in yerel güvenlik servisi Shin Bet ve Refah'taki Özel Polis Birimi tarafından düzenlenen ortak bir operasyonla 60 yaşındaki Fernando Simon Marman ve 70 yaşındaki Louis Hare'nin serbest bırakıldığı belirtildi.


eKathimerini | Yunanistan'da özel üniversitelere karşı öğrenci eylemleri bu hafta da devam ediyor

Yunanistan'da öğrenci dernekleri, hükümetin gelecek yıldan itibaren özel üniversitelerin kurulmasına izin veren yasa tasarısına karşı protestolarını bugün düzenleyecekleri yeni bir mitingle sürdürüyor.

Protestocular Eğitim Bakanlığı önünde toplanacak. Bir sonraki mitingin 15 Şubat'ta yapılması planlanıyor.

Yeni yasa tasarısı 10 gün süreyle kamuoyunun görüşüne sunuldu. Hükümet, yurt dışındaki üniversitelerin Yunanistan'da öğrenci adayları için ulusal sınav sistemi altında faaliyet gösterecek şubeler kurmasına izin vermek istiyor.


Moscow Times | Kiev, Rusya'nın yolladığı 45 drondan 40'ını yok etti

Ukrayna, Rusya'nın pazar sabahı gerçekleştirdiği saldırıda kullandığı 45 drondan 40'ının düşürüldüğünü ifade etti.