Dünya

Biden'ın Suudi Veliaht Prens Selman'la yumruk tokuşturması tepki çekti: "El sıkışmaktan beter; utanç verici!"

16 Temmuz 2022 15:29

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette çekilen en akılda kalıcı kare Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yumruk tokuşturduğu anı yakalayan fotoğraf oldu. Biden, Başkan seçilmeden önce 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda işlenen Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Selman'ın "uluslararası toplumdan dışlanmasını sağlayacağını söylemişti. CIA, cinayetin emrini Selman'ın verdiğini sonucuna varmıştı.

Biden dört hafta önce Suudi Arabistan'da Selman ile görüşmeyeceğini söylemişti; iki liderin görüşmenin yanı sıra böyle yakın pozlar vermesi ABD Başkanı'nın eleştirilmesine sebep oldu.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, iki liderin fotoğrafını Twitter hesabından paylaşarak, Cemal Kaşıkçı'nın ağzından: "Benim öldürülmem için verdiğin sorumlu tutma sözünü böyle mi tutuyorsun? MBS'nin (Selman) bir sonraki cinayetinin kanı senin elinde" yazdı. 

Kaşıkçı'nın köşelerini yazdığı The Washington Post gazetesinin CEO'su Fred Ryan da, "Biden ve Selman'ın yumruk tokuşturması el sıkışmasından da beter. Utanç vericiydi. Sergilediği yakınlık ve rahatlık Selman'a çaresizce istediği kefareti verdi" dedi.

Biden, görüşmede kendisinin Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olduğunu düşündüğünü Veliaht Prens'in yüzüne söylediğini belirtti.