Dünya

Biden'dan Prigojin'in düşen uçağıyla ilgili ilk yorum: Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı pek bir şey olmaz

24 Ağustos 2023 08:57

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, üstü kapalı bir şekilde, öldüğü belirtilen Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in uçağının düşürülme emrini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vermiş olabileceğini belirtti. Ukrayna, olayın Rus elitleri için Kremlin tarafından yapılmış bir "uyarı" olarak görülebileceğini ifade etti. 

Uçağın düşmesinden kısa süre sonra bir brifing veren Biden, "Ne olduğunu tüm oldularıyla bilmiyoruz, ama şaşırmadım" dedi.

Biden, "Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı pek bir şey olmaz. Ancak henüz yanıtları bilecek kadar konuyla ilgili bilgi sahibi değilim" diye konuştu. 

Rus havacılık otoritesi Rosaviasiya, çarşamba akşamı düşen uçağın içinde Prigojin ve onun sağ kolu Dmitri Utkin'in de olduğunu söyledi. Uçağın neden düştüğü henüz bilinmese de, Wagner bağlantılı Gri Bölge grubu uçağı Rusya'daki hava savunma sistemlerinin düşürdüğünü iddia etti ve Prigojin'in öldüğünü bildirdi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Başdanışman Mikaylo Podolyak, olayın, "Putin tarafından 2024 seçimleri öncesinde Rusya'nın elitlerine yapılmış bir uyarı olduğunu ifade ederek, "'Dikkat! Sadık olmamanın bedeli ölümdür" dedi. 

Kremlin, henüz olayla ilgili yorum yapmadı. Putin de Kursk Muharabesi'nin 80. yıl dönümü için katıldığı etkinlikte konuya değinmedi.