Dünya

Beyaz Saray doğruladı: ABD Başkanı Biden ve Çin Devlet Başkanı Cinping, 15 Kasım'da görüşecek

Biden ve Cinping, Kasım 2022'den beri ilk kez görüşecekler

10 Kasım 2023 17:06

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bir yıl sonra ilk kez yüz yüze görüşeceğini doğruladı. Görüşmenin 15 Kasım Çarşamba günü Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi kapsamında gerçekleştirileceği duyuruldu. Görüşmeye ayrıca Washington ve Pekin'den yetkililer de katılacak. 

Hangi konular ele alınacak?

Reuters'ın haberine göre; Biden yönetiminden üst düzey yetkililer; İsrail-Hamas savaşından Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline, Kuzey Kore'nin Rusya ile ilişkilerinden Tayvan, Hint-Pasifik, insan hakları, fentanil, yapay zeka ve "adil" ticaret ve ekonomik ilişkilere kadar küresel konuların ele alınmasının beklendiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili gazetecilere verdiği brifingde "Hiçbir şey geri çekilmeyecek; her şey masada. Bu konuda açık fikirliyiz. On yıllar boyunca Çin'i şekillendirme ya da reform çabalarının başarısız olduğunu biliyoruz. Ancak Çin'in hayatımızın geri kalanında da dünya sahnesinde önemli bir oyuncu olmasını bekliyoruz" dedi.

1 yıl sonra ilk kez

ABD yetkilileri, 1 yıldan uzun süredir Pekin-Washington arasındaki bir görüşme için çabalıyordu. Beyaz Saray, bugün yaptığı açıklamada görüşmenin 15 Kasım Çarşamba günü yapılacağını teyit etti. Çin Dışişleri Bakanlığı da Şi Cinping'in 14-17 Kasım tarihlerinde ABD'yi ziyaret edeceğini, APEC zirvesine katılacağını ve Biden ile görüşeceğini duyurmuştu. 

Biden ve Cinping, Kasım 2022'den beri ilk kez görüşecekler. 

Biden'ın diğer hassas konuların yanı sıra Çin'in yabancı seçimlerdeki "etki operasyonlarını" ve Washington'un Çin'de haksız yere tutuklu olduğuna inandığı ABD vatandaşlarının durumunu gündeme getirmesi bekleniyor.