Dünya

Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması: Güvenilir bir müttefik

Beyaz Saray Sözcüsü, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan NATO taleplerine ilişkin soruyu yanıtladı

19 Ocak 2023 07:37

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı tutumuna ilişkin açıklamasında “Türkiye güvenilir bir NATO müttefiği” ifadesini kullandı. Jean-Pierre, ABD’nin İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu hızla onayladığını hatırlatarak “Kalan bütün müttefiklerden kendi onay süreçlerini en hızlı şekilde tamamlamalarını isteriz” dedi.

Günlük basın toplantısında konuşan Jean-Pierre, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili tutumu hakkında soruya yanıt verdi. Soruda “İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında Ankara’nın iki ülkenin üyeliğine karşılık talepleriyle ilgili bir çıkmaz var. Bu talepleri mantıklı buluyor musunuz? Eğer bulmuyorsanız, Başkan Biden, Türkiye’yi güvenilir bir NATO müttefiği olarak görüyor mu?” ifadeleri yer aldı.

Jean Pierre, sorusuna “Türkiye’yi güvenilir bir müttefik olarak görüyoruz” yanıtıyla başlayarak şöyle devam etti:

“Yapılan anlaşma ve şu an yaşananlarla ilgili, Türkiye hükümeti kendi adına konuşmalıdır. Bu, onlar adına yapacağım bir şey değildir. Burada onlar adına konuşmayacağım. Benim söyleyebileceğim, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğinin büyük bir destekçisi olduğumuz ve onay sürecinin hızla gerçekleşmesi için Senato’yla çalışmış olduğumuz. Finlandiya ve İsveç liderleri burada çok da kısa olmayan bir zaman önce Başkan Biden’la olduğunda görüdünüz. Müttefiklerimizin verdikleri onayları kutladık ve kalan tüm müttefiklerden de kendi onay süreçlerini en hızlı şekilde tamamlamalarını isteriz”

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılım protokollerini meclisten geçirdi. Ankara, iki ülkenin, "aralarına terörle mesafe koymaları" konusundaki taleplerinin karşılanmaması durumunda Kuzey ülkelerinin NATO üyeliğini desteklemeyeceklerini söylemişti.