Dünya

Beyaz Saray'dan Sullivan ve Kalın görüşmesine dair açıklamada 'Suriye' ve 'diyalog' vurgusu

31 Mayıs 2022 10:57

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la yaptığı görüşmede, "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile NATO üyeliği konusundaki endişeleri aşmak için yaptığı direkt görüşmelere ABD'nin desteğini bildirdiğini" açıkladı.

Kalın ve Sullivan'ın dün akşam gerçekleştirdiği telefon konuşması ile ilgili açıklamada Beyaz Saray, "Sullivan, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusu konusundaki endişelerini aşmak için iki ülkeyle yaptığı devam eden direkt görüşmelere ABD'nin desteğini dile getirdi" ifadelerini kullandı. 

Konuşmada Sullivan'ın "Suriye'de mevcut ateşkes hattını korumanın, istikrarı daha fazla bozmamanın ve gerilim tırmandırmamanın önemini vurguladığı" aktarıldı. 

Beyaz Saray açıklamasına göre Sullivan, Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıkların çözülmesi için diyalog ve diplomasinin devam etmesi çağrısında da bulundu. 

Görüşmeden sonra Beştepe'den yapılan açıklamada, NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerin ittifakın güvenlik ve terörle mücadele konusundaki değer ve ilkelerini benimsemek durumunda olduğuna işaret edilmişti.