Spor

Beşiktaş kongresinin ardından; baskın seçime baskın sonuç!

21 Ekim 2019 14:08

Beşiktaş genel kurul üyeleri, dünkü genel kurulda sadece başkan adayı Ahmet Nur Çebi’ye oy vermekle kalmayıp, efsane başkan Süleyman Seba’dan sonra kurulduğu ifade edilen “saadet zincirine” de son verdi.

Önce biraz geriye gidelim…

Sezon başında Abdullah Avcı ve Orhan Ak’ı futbol takımının başına getirerek sezona krizle girilmesine kapı açan Fikret Orman’ın, alınan kötü sonuçlar sonrasında başkanlıktan ayrıldığını açıklamasıyla birlikte başlayan “baskın seçim” harekâtı, pek istediği gibi sonuçlanmadı.

Sadece üç haftalık bir seçim takvimi nedeniyle muhalefet; özellikle Ahmet Nur Çebi, geçmişte "Fikret Orman’ın aday olması halinde kendisinin aday olmayacağını" açıklamasının arkasında durdu ve adaylık sinyali vermedi.

Ancak, Orman yönetiminde 2. başkanlığa getirilen Serdal Adalı’nın aday olacağının ortaya çıkmasıyla birlikte Fikret Orman’ın aday olmama yönünde açıklama yapması sonrasında Çebi, 48 saat içinde listesini hazırlayıp adaylığını açıkladı.

Aslında camianın önde gelenleri, mevcut Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk’ü “çatı aday” olarak görmek istedi. Ancak, Yamantürk tüm baskılara karşı durup aday olmayınca “dört başlı” seçim yarışı başladı.

Mayıs’taki olağan genel kurulda Orman’ın rakibi olan Hürser Tekinoktay’ın yanı sıra camianın önde gelen isimlerinden İsmail Ünal’ın da sahne alması sonrasında yarış için start verildi.

Son anda adaylardan Ünal’ın, Adalı lehine çekilmesiyle, dün Akatlar’a gelen genel kurul üyeleri, üç aday için sandıkların başına geçtiler.

*   *  *

Adayların; gerek mevcut yönetimi, gerekse birbirlerine yönelik sert üsluplu eleştirileri nedeniyle “gergin” başlayan kongrede ilginç dengeler vardı.

Saatler içinde her üç adayın ekipleri hem genel kurul salonuna girişte, hem de salon içinde oy kullanacak adaylara yönelik “tam saha pres” yapmaktan geri kalmadı.

Oy vermenin tamamlanıp sandıkların açılmasıyla birlikte ortaya çıkan tablo, Beşiktaş’ın yeni başkanının seçilmesinin yanında Akaretler’de yeni bir yönetim anlayışın hâkim olacağının sinyallerini de verdi, kuşkusuz.

Seçimi yöneten Divan Başkanı Uluç Gürkan’ın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, kulüp içinde değişim isteyenlerin adayı olan Çebi, merhum başkan Seba’dan sonra yönetime gelen “zincirin" devamı olduğu iddia edilen Adalı’yı geride bıraktı. Her ne kadar Adalı bu görüşü kabul etmeyip, kimsenin devamı olmadığını açıklasa da bu görüşü camiada pek kabul görmedi. Çebi, Adalı’ya “ağır” bir mağlubiyet yaşattı.

Geçmiş seçimlerdeki sandık sonuçlarının aksine dünkü seçimde Çebi, rakiplerine karşı “tulum” galibiyet çıkarmayı başardı.

Çebi, genel kurul üyelerinin oy kullandığı 20 sandığın tümünde rakiplerinin önünde yer aldı.

Sandık sonuçlarının divan tarafından açıklandığı dakikalarda, Adalı taraftarları gruplar halinde salonu terk etti. Adalı taraftarları, son dört sandığın sonucunu beklemeksizin tamamen Akatlar’ı boşalttı.

Kesin olmayan sonuçlara göre Çebi, geçerli 8 bin 529 oyun 5 bin 9’unu, Adalı 2 bin 983’ünü ve Tekinoktay ise 537’sini aldı.

*    *    *

Gelelim, kongrenin detaylarına…

Orman’la birlikte 6.5 yıl Beşiktaş’ı yöneten Ahmet Nur Çebi’nin, kendi listesiyle girdiği ilk seçimde en yakın rakibine iki binden fazla fark atması, Beşiktaş tarihinde pek görülmeyen bir sonuç oldu.

Seçimden önce salondaki hâkim görüş, “yedi bin üzerinde üyenin oy kullanması halinde seçimi Çebi’nin alabileceği” yönündeydi. İlk saatlerde 2 bin 500 dolayında olan üye sayısı ilerleyen saatlerde önce 5 bine, ardından 7 bine, oy kullanma süresinin bitimde ise 8 bin 547’ye ulaştı.

Böylelikle salon içinde meraklı bir bekleyiş başladı.

Kongre sonuçlarına istikamet veren ve eski sicilli üyelerin oy kullandığı ilk dört sandığın sonuçları, Adalı cephesinde soğuk duş etkisi yarattı.

Kongreyi izleyenler, ilk sandıklarda Serdal Adalı’ya oy yoğunluğu beklerken tam tersi sonucun çıkması, dakikalar içinde kongreyi Çebi’nin kazanması olasılığını da güçlendirdi.

Kongre sonuçlarına bakıldığında, Çebi’nin “blok oy efsanesine son verdiğini” söylemek yanlış olmaz. Özellikle kongrelerin etkin ismi Levent Çifter ve ekibinin Çebi’ye karşı etkisiz kaldığı söylenebilir.

Çebi, Orman’ın sessiz sedasız gelip oyunu kullandığı, güç dengesini Adalı lehine çevirecek isimlerden olan eski başkanlardan Yıldırım Demirören’in sandık başında yer almadığı seçimin sonucuyla kulüp tarihinde önemli bir değişime imza atma yetkisini genel kuruldan aldı.

Bu sonuçla, Adalı ile birlikte Adalı’ya destek verdiği ifade edilen Serdar Bilgili, Yıldırım Demirören, Fikret Orman, Levent Çifter’i de yenilgiye uğrattı. Blok oy sahibi olduğu kongre kulislerinde konuşulan Çifter’in ilk dört sandıktan çıkan sonuçlardan sonra salonu terk etmesi dikkatlerden kaçmadı.

Kulislerde konuşulan konular arasında Adalı’nın listesindeki isimler vardı. Kongreyi takip edenler, Adalı’nın listesindeki bazı isimlerin Demirören ve Orman’a yakın olması nedeniyle tepki oylarını Çebi’den yana kullandı.

Adalı’nın, son dönemde Orman’ın yönetiminde yer alması da olumsuz bakışa neden oldu. Adalı’nın, 2012’deki seçim yarışında rakibi olan Orman’ın kendisine yönelik ağır sözlerine karşın, 2019’da yönetimde yer almasına hoş bakılmadı.

Adalı’nın hesap etmediği ise Anadolu’dan gelen oylar oldu. İstanbul oylarında neredeyse başa baş olan durum, Anadolu’dan gelen üyelerin oylarını Çebi’ye vermeleriyle ibreyi aleyhine döndürdü.

Çebi açısından bakıldığında ise baskın seçime karşın çalışmalarını son haftada yoğunlaştıran başkan adayının, listesini Adalı’ya göre daha idealist isimlerden hazırlaması dikkati çekti.

Üyelerden 5 bin 9’unun oyuyla deyim yerindeyse emaneti alan Çebi, seçim çalışmalarında kulüp imkanlarını kullanan Adalı’yı hezimete uğrattı. 

Çebi’nin, başkanlık koltuğuna oturmasıyla çetin bir dönemle karşı karşıya kalacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Kongre gecesini rahat geçiren Çebi ve ekibi, bu sabahtan itibaren kulübün kötü gidişini durdurmak için çaba harcayacak. Özellikle finans sorunu Çebi’nin başını ağrıtacak en önemli sorun.

Kulübün alacaklarının temlikte olması, borcunun çığ gibi büyümesi, taraftarın sportif başarı beklentisine yanıt verilmesi çiçeği burnunda başkanın çözmesi gereken sorunlar olacak.

Yeni fotoğraf Çebi’nin önüne iki yol getirecek.

Çebi, sorunları çözüp vaatlerini yerine getirirse heykeli dikilecek adam olur.

Ancak, aksi yaşanırsa “başarısız başkan” olarak benzerlerinden farkı kalmaz.