Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasında çıkan, 15 kişinin hayatını kaybetmesine onlarca kişinin de yaralanmasına neden olan yangının ardından Beşiktaş Belediyesi'nin bölgeye gönderdiği Mobivet Hayvan Ambulansları, yaralı hayvanların kurtarılmasına ve tedavi edilmesinde yardımcı oluyor. 120 hayvanın da bölgedeki veterinerler tarafından tedavileri yapılırken 29 koyun ve keçi de tedavi için Osmaniye’ye transfer edildi.
TIKLAYIN - Diyarbakır ve Mardin’deki yangınlarda 500’den fazla hayvan öldü, yaralı hayvanlar “satın alınarak” kesimden kurtarılmaya çalışılıyor
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede 20 Haziran gecesi başlayan yangında soğutma çalışmaları tamamlandı. 15 kişinin hayatını kaybettiği onlarca kişinin yaralandığı yangının yaraları sarılmaya devam ediliyor.
Yangında ayrıca 556 hayvan can verdi, 250 yaralı hayvan da sahiplerinin rızasıyla Et ve Süt Kurumu'na kesime gönderildi. 120 hayvanın da bölgedeki veterinerler tarafından tedavileri yapıldı.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat yangın haberinin hemen ardından belediye ekiplerini bölgeye gönderdi. Diyarbakır’daki yangın bölgesine giden Beşiktaş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı Acil Hayvan Ambulansı (MOBİVET) ekipleri, yaralı hayvanlara müdahale ederek tedavilerini ve bakımlarını yaptı.
TIKLAYIN - Savcılık ön raporu hazırladı: Diyarbakır ve Mardin'deki yangın elektrik kaynaklı çıkmış
29 koyun ve keçi, tedavi için Osmaniye’ye transfer edildi
Yangında yaralanan 29 koyun ve keçi, tedavileri için Osmaniye’ye transfer edildi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Emekli Hayvanlar Çiftliği'nde yapılan ilk muayenelerinde, kulak, meme, ayak ve tırnak gibi uzuvlarında, karın bölgelerinde ve burun kısımlarında ciddi derecede yanıklar olduğu belirlenen koyun ve keçilere vitamin takviyesi uygulanıp, ilaç tedavilerine başlandı.
TIKLAYIN - Mardin Mazıdağı ile Diyarbakır Çınar'daki yangında ölü sayısı 15'e yükseldi
"Yanık ve yarası olmayan hiçbir vakaya rastlamadım"
Küçükbaş hayvanlara su verip yanıklarına ilaç tedavisi uygulayan veteriner hekim Ali Laçinbala, hayvanların durumunu şu sözlerle anlattı:
“Gece 24.00 sıralarında yola çıkan hayvanlar, sabahın ilk ışıkları ile çiftliğimize teslim edildi. Yapılan muayenelerde kulak, meme, ayak, tırnak gibi uzuvlarda, yine karın bölgelerinin sağında ve solunda, burun kısımlarında ciddi derecede yanıklar bulunan 29 canın muayenesi ve ilk müdahaleleri yaklaşık 4,5 saat sürdü. Yanık ve yarası olmayan hiçbir vakaya rastlamadım, çok kötü bir tabloydu. Bazı yanıklar o kadar kötüydü ki adeta bir korku filmini andıracak görüntüler vardı.
Tüm canların lokal anestezi ve yanık kremleri ile uygulamaları yapıldı. Bağışıklık sistemi güçlendiricileri vitamin ve antibiyotik tedavileri yapılan canların bütün solunum sistemi tıkanmış bir haldeydi. Hem hayvanların sıcak havadan etkilenmemesi hem de yanıklarının bir nebze olsa rahatlaması için hepsi duşa alındı, temizlikleri yapıldı. Özellikle burun delikleri tıkanan hayvanların tek tek burunları temizlenerek rahat bir nefes almaları sağlandı. Tedavi sürecinin aylar süreceğini tahmin ediyoruz. Ancak elimizden geldiğince bu canlara ızdırapsız bir yaşamı sunmak için elimizden gelen bütün çabayı da göstereceğimizi buradan ifade ederim." (Anka/DHA)
TIKLAYIN - Mardin Tabip Odası'ndan Diyarbakır-Mardin arasındaki yangına ilişkin ön rapor: "Yangına havadan müdahale edilmemesi, kayıpların artmasına neden oldu"