Gündem

BES Genel Sekreteri Özkan: Yaşadığımız felakete 'yüzyılın felaketi' diyenlerden bir tane istifa yok, liyakatsizliğin yanına bir de yüzsüzlük eklendi

"Devlet enkaz altında kaldı" 

16 Şubat 2023 16:58

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Sekreteri Aziz Özkan, "Yaşadığımız felakete yüzyılın felaketi diyenlerden, yetkililerden daha bir tane bile istifa eden olmadı. Liyakatsizliğin yanına bir de yüzsüzlük eklendi" dedi. 

Sözcü'de yer alan habere göre; BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, 36 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından istifa eden olmamasını eleştirerek, şunları söyledi:

"Bilimin ortaya koyduğu gerçekliğe göz yumulduğu bir kez daha ortaya çıktı" 

"Deprem ve sonrasında ortaya çıkan tabloya bakılınca bilimin ortaya koyduğu gerçekliğe göz yumulduğu daha önce yaşanan depremlerden ders alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Kurumsal yapılar deprem konusunda gerekli organizasyon ve donanıma sahip olmadığından yıkılan binaların enkazına neredeyse iki gün müdahale edilmedi. Tüm plansızlıkların nedeni ise AFAD, Kızılay ve birçok kamu kurumundaki liyakatsiz atama ve yerleştirmeler olduğunu söylemek abartı olmayacaktır.

"Devlet enkaz altında kaldı" 

Eğer bugün kamu hizmetleri çökme noktasına gelmişse ve müteahhitler bu kadar pervasızca ve kontrolsüzce binalar dikmiş, bu binalar on binlerce insanımıza mezar olmuşsa herkesten önce bu sistemi kuranlar ve nemalananlar hesap vermelidir. Bu yetersizlik, liyakatsizlik nedeniyle milyonlarca yurttaşımız depremin ilk günlerinde yetkili kurumlar tarafından kaderine terk edildi. İş makinesi, operatör, yakıtın aynı anda bir araya getirilmemesi, gece çalışmaları için aydınlatma sağlanamaması kritik olan birkaç gün içinde binlerce yurttaşımızın enkaz altından sağ çıkarılmasına engel oldu. Deyim yerindeyse ‘Devlet enkaz altında' kaldı. Bu deprem felaketi kader değil ihmaller sonucu gerçekleşen katliamdır. Büro Emekçileri Sendikası olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.

"İktidarları boyunca düzenli olarak imar affı çıkaranlardan gık çıkmıyor"

Yaşadığımız felakete yüzyılın felaketi diyenlerden, yetkililerden daha bir tane bile istifa eden olmadı. Liyakatsizliğin yanına bir de yüzsüzlük eklendi. İktidarları boyunca düzenli olarak imar affı çıkaranlardan gık çıkmıyor. Devasa bütçesine rağmen yitirdiğimiz yurttaşlarımın kefensiz defnedilmesine Diyanet İşleri Başkanı’ndan çıt çıkmıyor. Yaşadığımız bu karanlığı, akılla, bilimle aşacağız, yaralarımızı birlikte saracağız.”