Gündem

Berkin Elvan haberi nedeniyle yargılanan gazeteciler Canan Coşkun, Ali Açar ve Can Uğur beraat etti

Mahkeme, “eylemin yasada suç olarak tanımlanmamasından ötürü” tüm sanıkların beraatına karar verdi

07 Ekim 2021 13:43

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'a ilişkin soruşturmayla ilgili haberleri nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermekten” yargılanan gazeteciler Canan Coşkun, Ali Açar ve Can Uğur beraat etti.

Canan Coşkun ve Ali Açar 11 Mart 2016’da Cumhuriyet’te yayımlanan "Berkin Elvan'ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı" haberleri nedeniyle, Can Uğur ise BirGün’ün internet sitesindeki “Berkin Soruşturmasındaki Gizlilik Kararının Sebebi: Katilin İtibarı Zedelenmesin” başlıklı nedeniyle yargılanıyordu. İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın altıncı ve karar duruşmasında Canan Coşkun’la avukatlar Abbas Yalçın, Tolgay Güvercin ve Damla Çamlıtepe hazır bulundu. Can Uğur ve Ali Açar duruşmaya katılmazken, gazeteciler ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takip etti.

Canan Coşkun: Suç işlemedim, haber yaptım

Bianet'in haberine göre, savcının, gazetecilerin cezalandırılmasına yönelik bir önceki duruşmada verdiği mütalaaya karşı savunma yapan Canan Coşkun, Berkin Elvan soruşturmasını başından beri takip ettiğini ve haberleştirdiğini söyledi. Söz konusu haberin fikri takibin bir parçası olduğunu belirten Coşkun “Avukatların açıklamasının ardından şüpheli polisin ifadesine dosyadan baktım. İsmini açık bir şekilde yazmayarak haberleştirdim. Hedef gösterme kastım yoktu. Suç işlemedim, haber yaptım” diye konuştu.

Avukat Yalçın: Emniyet'in bulamadığını örgüt bulacak öyle mi?

Ardından söz alan avukat Abbas Yalçın da söz konusu dönemde Berkin Elvan soruşturmasında çok uzun bir süre boyunca bir gelişme olmadığını söyledi. Bu yüzden avukatların o dönem açlık grevine başladığını hatırlattı. Söz konusu dönemde Jandarma Kriminal Şube’nin bir şüpheli tespit ettiğini söyleyen Yalçın, avukatların da bunun üzerine açıklama yaptığını, müvekkili Canan Coşkun’un da bu gelişmeyi haberleştirdiğini belirterek ‘hedef gösterme suçunun oluşmadığından’ bahsetti. Yalçın “Mahkemeniz Emniyete yazarak polisi bulmaya çalıştı. Emniyet bu haliyle bulamayacağını söyledi. Emniyet bulamıyor ama terör örgütleri bulacak öyle mi? Yayındaki tek amaç haber yapmaktır” diye konuştu.

Savunmaların ardından kararını açıklayan Mahkeme, “eylemin yasada suç olarak tanımlanmamasından ötürü” tüm sanıkların beraatına karar verdi.

Ne olmuştu?

İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti. Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Kamera görüntülerinden iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu tespit edildi. Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı.

11 Mart 2016’da Cumhuriyet’te yayımlanan “Berkin Elvan’ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı” ve BirGün’ün sitesinde yayınlanan “Berkin Soruşturmasındaki Gizlilik Kararının Sebebi: Katilin İtibarı Zedelenmesin” başlıklı habere nedeniyle Canan Coşkun, Ali Açar ve Can Uğur’a Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca “terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermek” suçlamasıyla olaydan 3 yıl sonra 5 Aralık 2019’da dava açıldı.

İddianamede, Berkin Elvan soruşturmasında adı geçen polislerden birinin kimliğinin açıklanarak, polisi ölümle tehdit eden sol örgütlere hedef gösterildiği iddia edildi.