Gündem

Berat Albayrak'tan sebze-meyve fiyatları açıklaması: İstanbul'da 50 Ankara'da 30 noktada süreci başlatacağız

"Fiyatlarda beklemediğimiz, olağanüstü artışlar var"

07 Şubat 2019 21:08

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sebze ve meyve fiyatlarındaki yükselişe ilişkin yaptığı açıklamada belediyelerin tanzim satış noktalarında meyve ve sebze satışına önümüzdeki hafta başlayacağını bildirdi. "Fiyatlarda beklenmediğimiz olağanüstü bir artış gördük" yorumunda bulunan Albayrak "İstanbul'da 50 Ankara'da 30 noktada süreci başlatacağız" diye konuştu. 

Vergi reformu üzerinde çalıştıklarını kaydeden Albayrak "Bu yıl içerisinde çok güçlü bir küresel sistemle rekabet edilebilir vergi reformu gelecek. Vergi politikalarında bu yıl çok güzel bir paket açıklayacağız" dedi.

NTV’de katıldığı bir programda gençlerin sorularını yanıtladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Meyve ve sebze fiyatları

"Öncelikle bu güzel mekanda ben de ilk defa bugün yer aldım. Bahsettiğimiz konu tabi son dönemde tabii çok fazla toplumumuzun çokça bahsettiği bir konu. Ocak ayı enflasyonu açıklandıktan sonra çok marjinal bir durumla karşı karşıya kaldık. Enflasyonla mücadele kavramı çok önemli bir yer teşkil ediyor. Para ve maliye politikasında çok kararlı bir duruş sergiledik. Nispeten yıl da böyle başladı. Sonra ocak ayı enflasyonu açıklandıktan sonra sebzede müthiş bir sıçrama var. Fiyatlarda beklenmediğimiz olağanüstü bir artış gördük. Antalya'da toplam üretimin küçük bir kısmı zarar gördü.

"Devlet olarak biz büyükşehirlerimiz başta olmak üzere bu fiyat artışlarını engellemek için önümüzdeki hafta İstanbul'da 50 Ankara'da 30'tan fazla noktada başlamak üzere süreci başlatacağız. Bu adımı hızlı bir şekilde atıyoruz, atacağız.Taşıma zincirinden dolayı maliyet yüzde 30 artıyor."

Seracılık için yeni model

"Seravcılıkta bir yerine 10 birim üretilebilecek finans modeli olacak. Seracılarımıza uzun maliyetli finansman desteği sağlayacağız. 

"Gıda komitesi çalışmalarını çok yakında bitirecek. çok yakında bu sorunu gündemden çıkaracağız."

Üniversite yılları

"90'lı yıllar benim hayatımda hüzünlü yıllar, Türkiye için de hüzünlü yıllar. Bu beni sosyal bir üniversite hayatına itti. Dolu dolu yaşadığım yıllar oldu. 

"Dünyada insanlar 3,5-4 saat sosyal medyaya vakit geçiriyor. Bu çılgın bir saat. 3,5-4 saat ne sevdiğimize vakit ayırıyoruz ne de iş yerinde verimli vakit geçirebiliyoruz."

Küresel ekonomideki gelişmeler

"Yarın dünyada ne olacak sorusunu bilen yok. Özellikle 80'lerden sonraki süreçte tek kutuplu dünyaya evrildiğinden beri son 10 yılda finansal kriz sonrası başka bir hal aldı.

"2008 sonrasında Çin-ABD ekseninde yeni bir dünya oluştu. Birçok ABD'deki kapitalist şirket maliyeti verimli kılmak, kur politikaları üzerinde yeni bir dünya oluştu.

"Dünyada artık pazar, verimlilik üretim batıdan doğuya kaydıkça ve sermaye bu noktaya kaydıkça bunun beraberinde siyasi gerginlikte arttı. Dünyada 16 ekonomik krizin 12'si savaşla sonuçlanmış. Enteresan bir tarihi dönemlerden geçiyoruz.

"Ticaret savaşlarında fırtınaya karşı altyapı güçlenmeli Türkiye olarak bizim önceliğimiz yeterli altyapıya hızla kavuşmak. Çünkü her ekonomik çatışma yeni bir pazar doğuruyor."

Dolar kurundaki yükseliş

"Dünya tarihinde çok az ülkenin maruz kaldığı bir finansal operasyona Türkiye 3 ayda çok güçlü bir refleksle karşılık verdi."

Ekonomideki son gelişmeler

"Son üç ayda ekonomiye destek için vergi teşviği geldi.

"Kur fiyatlamasıyla algı bozuldu, fiyatlar arttı. Dolar 8,5 TL olacak diyenler ortadan kayboldu.

"Enflasyonla topyekün mücadele programı toplumsal bilinçlenme ve şuurlanma noktasında bu algıyı yıkmak için oluşturulan önemli bir programdı ve başarıya ulaştı."

Vergi sistemi

"Türkiye'nin 80 yıllık tarihinde gelir düzeyi satın alma gücünde nereden nereye geldiğine dikkatlice bakmak lazım. Türkiye milli gelirde zirve noktaya 2013'te ulaştı. 2013 sonrası gelir düzeyinin etkilendiği süreçler oldu. 

"Satınalma gücüne göre Türkiye dünyanın 13. büyük ekonomisi. Bu ulaştığımız rakam yeterli mi? Değil. Bireysel gelir düzeyini daha yukarılara taşımalıyız. Optimum bir vergi politikası başta olmak üzere, bu yıl içerisinde çok güçlü bir küresel sistemle rekabet edilebilir vergi reformu gelecek. Vergi politikalarında bu yıl çok güzel bir paket açıklayacağız."

İnşaatlarda kalite denetimi

"Türk inşaat sektörü ABD'yi geçerek dünyada ikinci sırada yer alıyor. 

"Sinema- Tiyatro için altyapı yatırımları artmalı."

2019 Göbeklitepe yılı

"Göbeklitepe'nin dünyada nasıl bir ses getirdiğini yurtdışına çıkınca anlıyorsunuz. NTV Grubu da sponsor oldu,  destekledi.Devletin yanında özel sektörümüzle birlikte tanıtım, Göbeklitepe yılı diyerek bölge ekonomisini etkileyecek bir süreci başlattık."

Ekonomide yeni hedefler

"Cari açık çözülecek, kaynak ve pazarlar çeşitlenecek. Dengelenme dönemi adını verdiğimiz bu süreç kolay değil. Türkiye'nin bilançosu çok güçlü."

Fenerbahçe'nin durumu

Futbol takımları böyle süreçlerden geçer sonra toparlar.

Turizm sektörünün geleceği

Turist başı gelir miktarı artırılacak. Doğru yolda güçlü adımlar atıyoruz.

Girişimci gençlere destek

TÜBİTAK'la birlikte yeni bir fon oluşturuyoruz.

Altın rezervlerinin durumu

Merkez Bankası'nın bütün altın rezervleri Türkiye'de, yurtdışında değil.

Vergi politikaları

Pırlantadan vergi alınmadığı iddiası doğru değil.