Gündem

"Benim en çılgın, en değerli projelerimden birisi, Halk Süt projesiydi" diyen İmamoğlu: 14,5 milyon litre süt dağıttık

"Biz, İBB olarak, İstanbul Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nden süt alma konusunda kararlıyız"

21 Ocak 2022 20:13

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, uygulamayı başlattıkları 16 Ekim 2019'dan bu yana, çocuklar için 14,5 milyon litre süt dağıttıklarını, bu rakamın 2022 sonunda 140 milyon litreye çıkacağını söyledi. “Benim en çılgın, en değerli projelerimden birisi, Halk Süt projesiydi" diyen İmamoğlu, yaşanılan ekonomik sıkıntıların farkında olduklarını, bu sürecin daha kolay atlatılabilmesi için vatandaşları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İBB ile İstanbul İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği İktisadi İşletmesi arasında, 130 bin çocuğa 2022 yılı içerisinde ulaştırılacak 'Halk Süt' için süt alım protokolü imzalandı. Törene, İBB Başkanı İmamoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun dışında Halk Süt uygulamasından yararlanan aileler de katıldı. Protokole İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık ve İstanbul İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tamer Tunca tarafından imza konuldu.

İmamoğlu, Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi’ndeki imza töreni öncesinde, Halk Süt ulaştırılan çocukların arasında konuştu. İmamoğlu’nun konuşması satır başlarıyla şöyle:

"Çocuklar gerçek protokol"

Gerçek protokol burada gördüğünüz gibi; ev sahibi onlar çünkü. Özel bir buluşma için bir aradayız. Soruyorlar ya ‘En çılgın projen ne’ diye. Benim en çılgın projelerimden birisi, Büyükşehir Belediyesi’ndeki çalışma arkadaşlarımla beraber hepimizin en değerli projesi, gerçekten Halk Süt projesi. Yürekten teşekkür ediyorum bütün emeği geçenlere. Halk Süt’ün varlığı çok kıymetli. Bugün alınan karneler, elbette bir nottur ama her şey demek değildir. Lütfen çocuklarımızın ve gençlerimizin cesaretini artıracak, varsa bir eksiği tamamlayacak ve de onları mutlu edecek cümleler kurarak yarınlara taşıyalım. Çocuklarımızın sakın, lütfen karnelerinden dolayı çok moralini bozmayıp onları üzmeyelim. Mutlaka düzelteceklerdir. Güvenlerini büyütelim.

"Bugüne kadar 14,5 milyon litre süt dağıttık"

2019 yılında, ‘Dünya Gıda Günü’ olan 16 Ekim tarihinde başladık Halk Süt meselesine. Çok inanarak başladık. 2 yıl 3 aylık bir uygulama sürecini de geride bıraktık. Bugün, 2022 yılında doğrudan, aracısız, üreticiden alıp, tüketicisi olan bu güzel çocuklarımıza, annelerinin, babalarının vasıtasıyla dağıtmak için sizlerle beraberiz. Çok değerli üreticilerimizle, o birliğimizin kıymetli Başkanı ve onun temsiliyle, bütün üreticilerimizle çok değerli bir anlaşma yapacağız. Bugüne kadar 14,5 milyon litre süt dağıttık. Karşılığında, bütçemizden 77 milyon lira harcama yaptık ve bunu da bizim İstanbul’daki çiftçimize ödedik. Bu yılı da hesaba katarsak, bugün imzalayacağımız sözleşme kapsamında, 2022 yılı sonu itibariyle dağıtacağımız süt miktarı, 22 milyon litreye, belediyemizin bu amaçla ayırdığı finansmanı da 140 milyon liraya ulaştırmış olacağız. Ücretsiz süt dağıttığımız çocuk sayısı, 2019’da 86 bin çocuk iken, 2020’de 118 bine; 2021 yılında 125 bine ulaştı. 2022’de ise Halk Süt dağıtımımızın, 150 bin çocuğumuzu geçeceğini hesaplıyoruz.

"Üreticimizin de desteklenmesi lazım"

Birincisi; işte burada gördüğümüz güzel çocuklarımız, onlara gidiyor bu hizmet. Ama diğer tarafta da üreticilerimiz var. Dolayısıyla, yaptığımız bu hizmetin İstanbul'a faydasına böyle bakmak lazım. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki; son yıllarda yaşadığımız pandemi krizinin yanında ne yazık ki derin de bir iktisadi kriz yaşıyoruz. Bu iktisadi krizi Türkiye, doğru bir üretimle, yönetimle ve doğru bir akışla hızlıca aşabilir. Bu kapasiteye sahip bir ülkedir. Ancak bu anlamda, özellikle bu süreci aşmak adına, üreticilerimizin de mutlaka desteklenmesi şarttır.

"21 köyümüzden süt alıyoruz"

Biz, İBB olarak, İstanbul Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nden süt alma konusunda kararlıyız. Bu kararımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tabii ki bir eleştiri var. Bunu da görüyoruz. Ama biraz önce değerli başkanımız Tamer Tunca'yı dinledik. Onun da ifade ettiği gibi, kurumumuzun destekleriyle, birliğimizin güçlenmesiyle, biz, İstanbul’umuzun ilçelerinden, birçok üreticimizden süt alıyoruz. Arnavutköy ilçemize bağlı 6 mahallemiz var bunun içerisinde. Çatalca'ya bağlı 10 mahallemiz var. Silivri'ye bağlı 5 mahallemiz var. 21 mahalle ya da eski ismiyle 21 köyümüzden, üreticimizden, bu zor günlerde onlara düzenli bir gelir de sağlayarak sütümüzü alıyoruz. Dolayısıyla düzenli bir gelir transferi yapıyoruz. Aynı zamanda İstanbul sütü için bir fiyat düzeyi de belirlemiş oluyoruz. Kimse, üreticinin sütünü bu fiyatın altına almaya da cesaret edemiyor. Dolayısıyla bir regülasyon sağlamış oluyoruz. Bunun da kıymeti çok fazla.

"İstanbul'un gönlü rahat olsun"

Biz, İstanbul'un ve halkımızın gerçek sorunlarının farkındayız. Ve bunlara çözüm bulma noktasında, kendini mesul hisseden bir yönetimiz. Elbette ki Türkiye'de, ekonomi sürecini yöneten biz değiliz. Ya da bugünkü fiyat artışlarının sorumlusu belediyeler değil. Ama bu ortamlara rağmen, biz, çocuklarımıza imkanlar sağlayarak, ailelerimizin sıkıntı çektikleri ortamda, onların yanında olarak, bu süreci aşmalarına, kriz ortamlarında onları desteklemeye devam edeceğiz ve özenle çalışacağız. İstanbul'un bu anlamda gönülleri rahat olsun.”

Halk Süt' için süt alım protokolü imzalandı

Prof. Dr. Celalettin Koçak’ın 'Sütün Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Bilişsel Etkileri' üzerine sunum yaptığı protokol imza töreninde, İstanbul İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tamer Tunca da konuştu. Konuşmaların ardından, Saltık ve Tunca, Altay, Kaftancıoğlu, İmamoğlu, katılımcı çocuklar ve Halk Süt maskotunun arasında 'Halk Süt' için süt alım protokolü imzalandı. İmamoğlu ve katılımcı çocuklar arasında, Halk Süt maskotunun adının ne olacağı konusunda renkli diyaloglar yaşandı.

"Her bir çocuk için ayda 8 litre süt dağıtılacak"

İBB, Başkan İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında bulunan Halk Süt’ü, “İstanbul’da süte ulaşamayan çocuk kalmasın” sloganıyla 2019’dan bu yana ücretsiz dağıtıyor. İmzalanan protokol uyarınca, 2022 yılında 130 bin çocuğa, en az 7,5 milyon litre Halk Süt dağıtılması planlanıyor. Halk Süt desteğiyle bu yıl içerisinde de 3-6 yaş arasındaki çocuklara ulaşılacak.

Bir ailede en fazla 3 çocuk baz alınacak. 1 çocuk için ayda 8 litre, 2 çocuk için 12 litre, 3 çocuk için 16 litre olarak dağıtım yapılacak. Böylece 2022 yılı içerisinde 130 bin çocuğa, toplam 7,5 milyon litre süt dağıtımı yapılacak. 2019 yılında 85 bin 961 tekil çocuğa, 1 milyon 479 bin 200 litre; 2020 yılında 117 bin 699 tekil çocuğa, 6 milyon 505 bin 972 litre; 2021 yılında ise 123 bin 788 tekil çocuğa, 6 milyon 454 bin 72 litre Halk Süt desteği verildi. İBB, Halk Süt projesinin başladığı tarih olan, 16 Ekim 2019’dan 31 Aralık 2021 tarihine kadar, 155 bin 912 tekil çocuğa, toplam 14 milyon 493 bin 972 litre süt dağıtımı yaptı. (ANKA)