Ekonomi

Beklenen konut kampanyasındaki faiz oranına ilişkin yeni tahmin

Özelmacıklı, "Beklentimiz kredilerin, önümüzdeki ay hayata geçmesi" ifadelerini kullandı

23 Ağustos 2023 08:47

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Çok net olmamakla beraber şu anki piyasada beklentiler faiz oranlarının 1,20 seviyelerinde olmasıdır. Vade oranlarının ise 180 aylık daha uzun bir vade ile ödeme periyodunda olmasına ilişkindir" dedi. Özelmacıklı, "Beklentimiz kredilerin önümüzdeki ay itibarıyla BDDK ve Merkez Bankası nezdinde yapılacak değerlendirmeler sonrasında hayata geçirilmesidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) finans dünyasının temsilcileriyle bir araya gelmişti. Yılmaz, konut arzını artırma konusunda çeşitli değerlendirmelerin yapıldığını belirterek, "Birinci konut edinimini özellikle daha güçlü bir şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk. Bu konuda Merkez Bankamızın da BDDK'yla çalışmaları var" demişti. 

Özelmacıklı, konuşulan konut kampanyasına ilişkin Milliyet'e değerlendirmelerde bulundu. Hükümetten şu anda buna ilişkin yeni bir sinyal olmadığını belirten Özelmacıklı, ipotekli satışların toplam payının yüzde 13'e kadar gerilediğini hatırlattı.

Faiz için 1,20 seviyeleri, vade için 180 ay tahmini

Olası konut kampanyasındaki faiz oranlarına ilişkin tahminde bulunan gayrimenkul uzmanı, şunları ifade etti:

"Çok net olmamakla beraber şu anki piyasada beklentiler faiz oranlarının 1.20 seviyelerinde olmasıdır. Vade oranlarının ise 180 aylık daha uzun bir vade ile ödeme periyodunda olmasına ilişkindir.

Bu çerçevede sıfır konutlarda yeterli bir arz olmadığı için kampanyanın ikinci el konutlar için de geçerli olmasını bekliyoruz. KKM hesaplarından gayrimenkule dönüşü ciddi anlamda planlamalıyız. Bankaların özel faiz oranı vermesinin yanı sıra bu hesapları konut almak için kullananlara özel faiz indirimleri de bizce yapılmalıdır.

"Beklentimiz kredilerin, önümüzdeki ay hayata geçmesi"

Bu sayede konut piyasası ve özellikle de gerek istihdam gerekse de birçok ürünün aslında ekonomimizi etkilemesi bakımından inşaat sektörünün hareketlenmesine çok büyük katkılar sunacaktır. Beklentimiz kredilerin önümüzdeki ay itibarıyla BDDK ve Merkez Bankası nezdinde yapılacak değerlendirmeler sonrasında hayata geçirilmesidir."

Şu an için konutlarda özellikle kira fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar satılıklarda kendisini daha durağan bir fiyat aralığında bıraktığına dikkat çeken Özelmacıklı, "Bu nedenle birçok ilde kiralık daire arzının neredeyse olmadığını görüyoruz. Özellikle 28 Ağustos’taki üniversite kayıtlarının açılacak olması ile beraber yetersiz yurt kapasiteleri kiralık daire talebini bir nebze daha artıracaktır. Konut edinimini destekleyecek kredi ve finansman modellerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız olacak" dedi.