Stratejik Diyalog Enstitüsü'nden Moustafa Ayad, Yala News'un her gün aynı formatta çok sayıda video yayınlamasının on binlerce dolara mal olabileceğine inanıyor.
Eskiden şirkette çalışan bir kişi ise şirketin Suriye'de olduğu bilgisini doğruladı.
Kahverengi ceketli Shadi Halwi, Yala'nın bir müşterisi
Yala'nın müşterilerinin arasında Suriye rejimini destekleyen ünlüler ve gazeteciler bulunuyor.
Yukarıdaki fotoğrafta devlet televizyonu habercisi Shadi Halwi'yi görüyoruz. Halwi, Yala'nın müşterilerinden bir tanesi.
Halwi'nin yanında ise yaptırım uygulanan Suriyeli iş insanları, Katerji kardeşleri duruyor.
Yala'nın bir diğer müşterisi de Rusya'nın devlet radyo ağının bir parçası olan, Sputnik Arapça tarafından hazırlanan programları yayınlayan Sham FM adlı rejim yanlısı bir radyo istasyonu.
BBC'de çalışan Suriye medya uzmanları, hükümet yanlısı özel medya kanallarının "çoğunlukla siyasi ve askeri kuruluşlara yakınlığı olan iş insanlarına ait" olduğunu belirtiyor.
Uzmanlara göre Yala, yaptırım uygulanan bir ülkeden faaliyet gösterdiğinin anlaşılmaması için İngiltere'de kayıtlı.
Böylece haber kuruluşu Meta gibi şirketlerle işbirliği yapabiliyor.
Peki Yala News'un arkasında kim var?
Yala'nın CEO'su, Dubai'de yaşan Suriyeli iş insanı Ahmad Moemna.
BBC'ye konuşan Moemna, "Yala Group İngiltere merkezli bir şirket. Sanatçılar dahil 500'den fazla müşterimiz var. Londra'da çalışanımız yok ama yakın zamanda olabilir" ifadelerini kullandı.
Moemna, Kremlin yanlısı videolar hakkındaki sorumuzu, "Yala News içeriği taraflı değil. Suriye, Rusya ve diğer her yerde tarafsızlığa saygı duyuyoruz" diye yanıtladı.
Şirketin Rusya veya Suriye hükümetlerinden fon alıp almadığını sorduğumuzda ise Moemna, "Yala'nın tek sponsoru benim ve beni hiç kimse etkileyemez" dedi.
Yala Group CEO'su Ahmad Moemna (Facebook fotoğrafı)
Yala'nın İngiltere'deki kaydı hakkında bilgi almak için İngiltere'de özel şirket kaydı yaptırmak için başvurulan Companies House adlı kurum ile irtibata geçtik.
Ancak bir Companies House sözcüsü, "Bireysel şirketler hakkında yorum yapmadıklarını" ve "sağlanan bilgileri doğrulamak veya doğrulamak için yasal yetkileri olmadığını" söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Facebook'un sahibi Meta şirketinin sözcüsü ise platformlarında yanlış bilgilerin yayılmasına karşı mücadele etmek için özel şirketlerle çalıştıklarını belirtti.
Yala News ile ilişkileri olup olmadığını sormak için Rusya ve Suriye hükümetleriyle de temasa geçtik ancak sorularımıza yanıt alamadık.