Ekonomi

Bayramı evde geçiren İstanbullular dert yandı: Bayram emekliye gelmedi de kime geldi, onu da bilmiyorum!

"Tatile gitmesek de memleketimize gidiyorduk şimdi mümkün değil"

20 Haziran 2024 10:09

Bayram tatili nedeniyle İstanbul'da insan ve trafik yoğunluğu hissedilir şekilde azaldı. Kurban Bayramı'nı kentte geçirenler ise ekonomik nedenlerden dolayı tatil yapamamaktan dert yandı. İlhan Akdağ isimli yurttaş, "Ne bayram kaldı, ne ayran kaldı. Sokağa çıkamıyoruz ki. Bir çay, kahve içecek olsan 50-60 liradan aşağı bir çay-kahve içemiyoruz" derken; Mustafa Küçük ise, "Emekli için bayram diye bir şey yok. Bayram emekliye gelmedi de kime geldi onu da bilmiyorum" diye konuştu.

Kurban Bayramı'nda kimi yurttaşlar memleketine giderken, kimileri ise bayramı tatil fırsatı olarak değerlendirerek sahil kesimlerini tercih etti. İstanbul'da bayram boyunca insan ve trafik yoğunluğu hissedilir şekilde azaldı. İBB yoğunluk haritasında trafik yüzde 2'lere kadar düştü.  Kurban Bayramı'nı ekonomik nedenlerden dolayı kentte geçiren yurttaşlar, bayramda toplu ulaşımın ücretsiz olmasından faydalanarak kent içinde gezmeyi tercih etti.

İstanbullu yurttaşlar, hayat pahalılığından yakınarak şöyle konuştu:

"Emekli için bayram diye bir şey yok"

Mustafa Küçük: "Bayramda bir şey yaptığımız yok. Eşimle beraber anca alışveriş merkezlerinde gezeceğiz. Yapamıyoruz yani. Maaş alamadığımızdan dolayı kurban da kesemedik. Bir yere gitmeye kalksan uçak pahalı, otobüsler pahalı. Gittiğin yerde para harcayacaksın, konaklama ücreti var, yani sıkıntı. Emekli için bayram diye bir şey yok. Bayram emekliye gelmedi de kime geldi onu da bilmiyorum. Bundan 3-5 sene önce bir yerlere gidebiliyorduk en azından. Tatile gitmesek de memleketimize gidiyorduk şimdi mümkün değil. Trafik şu an rahat, otobüslerin bedava olmasından dolayı bir yerlere gidebiliyoruz. İstanbul'un dışına çıkmak mümkün değil. Emekli için hayat zor."

Ekrem Çankaya: "Akraba ziyaretinden geliyoruz. Dolaştık geldik. İstanbul da sakin, kalabalık da yok, trafik de yoktu rahat rahat gittik geldik. İl dışına çıkamadık, tatile gidemedik. Bu yakada oturuyoruz, karşı yakada ailelerimiz var onları ziyaret ettik, büyüklerimizi ziyaret ettik."

"İstanbul'da yaşamanın artık çok zorlaştığı bir döneme geldik"

Çiya Şenses: "Pahalılık nedeniyle herhangi bir şey yapmadık. Durumu olanlar zaten tatile gitti. İstanbul biraz boşaldı. Ama durumu olmayan insanlar tabii ki artık ev hayali bitti, tatil hayali bitti. İstanbul'da yaşamanın artık çok zorlaştığı bir döneme geldik. Bayramı İstanbul'da geçirdim. Eskiden gidiyorduk Tekirdağ, Çanakkale taraflarına ama o da biraz zorlandı."