Gündem

Bayraktar grubuna devlet desteği: "Sanayi yatırım ve teşviklerine dönük imtiyazlı uygulamaları doğru bulmayız”

30 Aralık 2023 12:05

İHA ve akıllı sistemler üretme tesislerine devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararında yapılan değişiklik ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Baykar Teknoloji’ye devlet desteği verilecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın alınan kararı eleştirerek "Sanayi yatırım ve teşviklerine dönük imtiyazlı uygulamaları doğru bulmayız. İktidarın kuralsızlaştırma politikalarını sorgulaması gerekir " dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, Resmi Gazete'de 12 Aralık 2023 tarihli kararlarda yer alan 'İstanbul İlinde Yapılacak Olan İnsansız Hava Araçları ve Akıllı Sistemler Üretim Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin 4/9/2019 Tarihli ve 1504 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ı eleştirdi. 

Kararda, İHA ve akıllı sistemler üretme tesislerine devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararında yer alan “İstanbul ilinde” ibaresi “İstanbul, Edirne ve Tekirdağ ile Baykar Sanayi İstanbul Özel Bölgesi ve ilave alanları” olarak değiştirildi.

Karardaki değişiklik ile birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Baykar Teknoloji’ye devlet yardımı yapılacak.

Sanayi yatırım ve teşviklerine dönük imtiyazlı uygulamaları doğru bulmayacaklarını söyleyen Okakın, "İktidarın kuralsızlaştırma politikalarını sorgulaması gerekir. Kamusal denetim ağlarının etkin olması gerekirken, doğrudan iktidar tarafından kamu eliyle kuralsızlaştırma eylemlerinin sürdüğünü görüyoruz. Bunun karşısındayız" dedi. 

Türkiye’de sanayileşmeye dair gerçek bir damar arayışında olduklarını ifade eden Okakın, "İktidara organik bağlarla yakınlık derecesine sahip olan kurum ve kuruluşların ayrıcalıklı biçimde Cumhurbaşkanı Kararnameleri ile açıktan kayırılması, sanayileşmeye dair gerekli politikaların tasfiyesi anlamına gelir. Bize yakın olanı, bağlılık bildireni öyle bir destekleyelim ki, diğer tüm kurumlar fırsat eşitsizliği ile boğuşsun, demektir bu" diye konuştu.