Gündem

Bayraktar'dan The Guardian'a SİHA tepkisi: Kendi göbeğini kendin kes

28 Kasım 2019 10:48

Baykar Teknik Müdürü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, Britanya gazetesi The Guardian'da yayımlanan 'Britanya teknolojisi nasıl Türkiye'nin küresel insansız hava aracı (İHA) gücü haline gelmesini sağladı?' makalesine yanıt verdi. Türkiye'de İHA teknolojisinin Britanya merkezli şirketlerden aldığı destekle büyüdüğü belirtilen makaleye yanıt veren Bayraktar "Sizden almıyoruz, hiç almadık.Her koşulda çalışmadığı gibi çok pahalı. Çok daha gelişmişini, uygun maliyete kendimiz özgün tasarlayıp ürettik" dedi. 

The Guardian'da yayımlanan Dan Sabbagh ve Bethan McKernan imzalı makalede, Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı alanında dünyanın ikinci en büyük gücü olmaya yaklaştığı ve bunun kaynağında Brighton'da bulunan bir fabrikanın yardımları olduğu belirtildi. Makalede, "Bayraktar TB2 İHA'ları Türk bir şirket tarafından üretiliyor olsa da Brighton'da bulunan EDO MBM Teknoloji şirketinin Hornet füze rafı olmadan geliştirilemezdi" ifadeleri yer aldı. Makalede, Jane's Defence Review dergisinden 2016 tarihli bir yazı kaynak gösterilerek, İHA'ların üretiminin başlangıcında Hornet füzelerinin Bayraktar TB2'lerin üreticisi Baykar'a tedarik edildiği öne sürüldü. 

Makalede Türkiye güvenlik güçlerinin dört yıl içinde 86 SİHA'dan oluşan bir filo oluşturduğu ve dünya çapında İHA alanında öne çıktığı yazıldı.

Baykar Teknik Müdürü Bayraktar, makalede Türk İHA teknolojisinin Britanyalı bir şirketin katkılarıyla geliştiğinin belirtilmesine Twitter üzerinden tepki gösterdi. Bayraktar, şunları söyledi:  "Mekanik kilit.Sizden almıyoruz, hiç almadık.Her koşulda çalışmadığı gibi çok pahalı. Çok daha gelişmişini, uygun maliyete kendimiz özgün tasarlayıp ürettik. Şurasını doğru yazmışsınız, Türkiye SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3’te. Kendi göbeğini kendin kes"