Gündem

Batman'da polis, Musa Orhan'ın tutuklandığı cinsel istismar olayını araştıran yerel gazeteciyi nasıl sorguladı?

"Bana haberin doğruluğunu değil, nedenini sordular"

19 Ağustos 2020 21:31

Siirt'te Uzman Çavuş Musa Orhan'ın cinsel saldırısına uğradıktan sonra intihar ettiği iddia edilen 18 yaşındaki İpek E.'nin haberini ilk yapan gazetecilerden İdris Yayla, hakkında açılan soruşturma sürecini anlatırken, "Haberin doğruluğu niteliğinde bana hiçbir soru sorulmadı. Bana, 'Haberi hangi amaçla yaptın, neden yaptın, sosyal medyada neden paylaştın' gibi sorular sordular" dedi.

RS FM'de Atilla Güner'le Akşam Postası'na konuk olan Jiyanhaber imtiyaz sahibi Yayla, haberi yapma aşamasında aileye ve habere erişiminin kısıtlandığını söylerken, "18 yaşındaki bir kişinin herkes gibi hayalleri, umutları ve idealleri vardı. Mektubunda da hepsini dile getiriyor. Hepsinden mahrum oldu bir anda. Sadece Batman'da değil tüm Türkiye'de kadın tecavüze de uğrasa aşağılanıyor. Ailelerinin baskısını görüyor bu tür olaylar bazen açığa bile çıkamıyor. Bu algının kırılması lazım" ifadesini kullandı.

Yayla, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bana haberin doğruluğunu değil, nedenini sordular"

"Olay bizlere ilk olarak bir çocuğun tüfekle intihar ettiği yönünde geldi. Hastane ve aileyle iletişime geçtikten sonra olayın iç yüzünü İpek'in annesi anlattı. İntihardan 2 gün sonra yaptığım haberden dolayı hakkımda soruşturma açıldı. Haberi başka ajanslar da geçmişti ama bizim hakkımızda soruşturma açıldı. Emniyet Müdürlüğünde ifadem alınırken haberin doğruluğu niteliğinde bana hiçbir soru sorulmadı. Bana, "haberi hangi amaçla yaptın, neden yaptın, sosyal medyada neden paylaştın" gibi sorular sordular. Ben de "Niçin haber yaptığım konusunda sorulara ifade vermeyeceğim çünkü soruşturmanın konusu bu olamaz" dedim. Emniyet nasıl ki işini yapıyor ben de mesleğimi icra ediyorum. Bana haberin doğruluğunu sorsalardı kaynağımı belli etmek zorunda değildim ama doğruluğunu sormaları daha doğru olurdu. Üzerime atılan suç CMK madde 146 halkı kin, düşmanlığa tahrik veya aşağılama. Daha önce kaç kere muhabirlerimiz darp edilmişti, çekim yapmaları engellenmişti ama ilk defa soruşturma geçirdik. Hiçbir gazetenin yazmadığını yazıyorduk bu yüzden belki de göze batıyorduk. Hastaneye gittiğimizde de aileye ulaşmamız ve bilgi almamız engellendi.

"Sadece Batman'da değil tüm Türkiye'de..."

Ailenin iznini almadığım için ilk gün intihar mektubunu yayınlamadım, izin aldıktan sonraki günlerde paylaştık. 18 yaşındaki bir kişinin herkes gibi hayalleri, umutları ve idealleri vardı. Mektubunda da hepsini dile getiriyor. Hepsinden mahrum oldu bir anda. Sadece Batman'da değil tüm Türkiye'de kadın tecavüze de uğrasa aşağılanıyor. Ailelerinin baskısını görüyor bu tür olaylar bazen açığa bile çıkamıyor. Bu algının kırılması lazım.''