Dünya

Başkan Yardımcısı ‘acil olmayan acil durum’ sebebiyle Washington’a geri döndü, ABD’de neler oluyor?

03 Temmuz 2019 00:47

T24 Dış Haberler

Global bir krizin pişmekte olduğuna dair iddialar ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Salem’e giden uçağından Beyaz Saray’a dönmesiyle daha da yoğunlaştı. Bazı kaynaklar Pence’in uçağının havadayken başkent Washington’a döndüğünü iddia etti ancak başkan yardımcısının basın sözcüsü “Trump Washington’dan hiç ayrılmadı” diyerek bu iddiaları yalanladı. Pence'in Beyaz Saray'a dönüşü ilk olarak 'acil durum' olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun 'acil' olmadığı yönünde açıklamalar yaptı. 

TIKLAYIN - ABD, Rusya ve AB'de 'acil durum' hareketliliği

ABD Başkanı Donald Trump yönetimine yakınlığıyla bilinen Fox News Beyaz Saray’da bir “acil durum” olduğunu canlı yayında kırmızı bantla duyursa da açıklama yapan yetkililer ısrarla bir “acil durum olmadığını” ifade etti. Fox News ile hükümet açıklamaları arasındaki çelişki çeşitli tartışmalara yol açarken; bazı sosyal medya kullanıcıları ile gazeteciler Beyaz Saray yetkililerinin “durumun önemini azaltmaya çalıştığı” değerlendirmesinde bulundu.

Pence'in sözcüsü: Acil bir geri çağırma olmadı

ABD Başkan Yardımcısı'nın başkente geri dönüşü gecenin gündemine otururken; Pence’in basın sözcüsü Alyssa Farrah’ın açıklamasındaki belirsizlik de dikkati çekti.  Gece boyunca Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalar durumu izah etme konusunda Farrah'ın yaptığı Twitter paylaşımında kullandığı “Bir gelişme oldu” ifadelerinden öteye gitmedi. Başkanın yardımcı basın sözcüsü Hogan Gidley de durum ile ilgili olarak kelimesi kelimesine aynı açıklamada bulundu: “Bir gelişme oldu”.

Farah, daha sonra yaptığı açıklamada da Pence’in Washington’dan hiçbir zaman ayrılmadığını belirterek, “Acil bir geri çağırma olmadı. Başkan yardımcısının başkentte kalmasını gerektiren bir şey meydana geldi. New Hamsphire’ı yakın bir zamanda yeniden planlayacağız” dedi.

Başkan Yardımcısı’nın Ofisi’nden yapılan açıklamada Pence’in bugünkü programının boş olduğu ifade edildi. Pence normalde bugün Salem’de bir etkinliğe katılıp orada konuşma yapacaktı.

ABD Başkanı'nın başına bir şey mi geldi?

Beyaz Saray’daki belirsizlik sosyal medyada komplo teorilerinin üremesine sebep oldu. Trump’ın kalp krizi geçirdiği, öldüğü hatta kendisine suikast düzenlendiği iddia edildi. ABD Başkanı’na benzeyen birinin kanlar içinde yattığını gösteren resim kısa sıra içinde sosyal medyada yayılırken; bu görselin gerçeği yansıtmadığı kısa sürede ortaya çıktı. Voice of America’nın (VoA) Beyaz Saray Büro Şefi Steve Herman kendilerine Beyaz Saray yetkilerinin ısrarla başkanın sağlık durumu ile ilgili bir durum olmadığını söylediğini aktardı.

Oval Ofis’ten Pence'in geri dönmesine sebep olan gelişmenin ne olduğuyla ilgili açıklama yapılmaması özellikle sosyal medyada büyük bir bilgi kirliliğine neden oldu. Venezuela Başkanı Nicolas Maduro’nun vurulmasından İran'a yönelik bir savaş hazırlığı yapıldığına dair birçok asılsız iddia okuyuculara servis edildi.

İddia: Trump, birkaç saate kadar İran’ın bazı nükleer tesislerine karşı operasyon yapabilir

Hürriyet gazetesi New York ve Washington muhabiri Razi Canikligil ise sosyal medya üzerinden “Trump, birkaç saate kadar İran’ın bazı nükleer tesislerine karşı operasyon yapabilir” iddiasını dile getirdi. 

TIKLAYIN - İddia: ABD birkaç saat içinde İran'ın nükleer santrallerine operasyon düzenleyebilir