Gündem

Başkan da dahil olmak üzere Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısı hukukçu değil

Anayasa Profesörü Kemal Gözler, "Türkiye’de bir de 'hukukçu olmayan hâkimler sorunu' var" dedi

22 Ekim 2019 15:04

79 hukuk fakültesi dekanının 19'unun hukukçu olmadığının ortaya çıkmasının ardından Anayasa Profesörü Kemal Gözler, Anayasa Mahkemesi'nin hukuk fakültesi mezunu olmayan üyelerini ele aldı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin mezun oldukları bölümleri araştıran Gözler, 16 üyenin yarısının hukuk fakültesi mezunu olmadığını ortaya koydu.

Konuyu, "Hukukçu Olmayan Hâkimler Sorunu-1, Hukuk Fakültesi Mezunu Olmayan Anayasa Mahkemesi Üyeleri" başlıklı makalesinde irdeleyen Kemal Gözler, "Türkiye’de sadece bazı hukuk fakültesi dekanları değil, aynı zamanda bazı “hâkimler” de hukukçu değildir. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay gibi yüksek mahkemelerin Başkanlarının, Başkanvekillerinin ve üyelerinin önemli bir kısmının hukukçu olmadığı bir ülkede aslında hukuk fakültesi dekanlarının hukukçu olmaması şaşırtıcı değildir. Kanımca Türkiye’de bir de “hukukçu olmayan hâkimler sorunu” vardır ve bu sorun da incelenmelidir" ifadelerini kullandı.

 

 

Kemal Gözler, hukukçu olmayan üyelerin 3'ünün dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3'nün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atandığını belirtti. Gözler tek sorumluluğunun cumhurbaşkanlarında olmadığını söyleyerek şunları ifade etti:

"Anayasa Mahkemesine hukukçu olmayan üye atanmasındaki tek sorumluluk Cumhurbaşkanlarına değil, üç üye bakımından YÖK’e de aittir. YÖK’e şunu sormak istiyorum. Türkiye’de pek çok hukuk profesörü var iken neden Anayasa Mahkemesine üye olarak hukukçu olmayan öğretim üyelerini aday olarak gösteriyorsunuz?"

"Ancak bu işin nihaî sorumlusu buna karşı çıkmayan ve susan hukukçulardır"

Hukukçu olmayan üyelerin atanması konusunda tepki göstermeyen hukukçuları da eleştiren Kemal Gözler, "Şüphesiz Anayasa Mahkemesindeki hukukçu olmayan hâkim sorununun birinci dereceden sorumluları yukarıda açıklandığı gibi öneren makamlar, Cumhurbaşkanları ve bu görevi kabul eden hukukçu olmayan üyelerdir. Ancak bu işin nihaî sorumlusu, başta Anayasa Mahkemesinin kendi hukukçu üyeleri olmak üzere bunu görüp, buna karşı çıkmayan ve susan hukukçulardır. Hukukçular, kendi mesleklerini korumak konusunda üzerlerine düşen tepkiyi şu ya da bu sebepten dolayı gösteremiyorlar" ifadelerini kullandı.

Tarihin hiçbir zamanında hukukçu olmayan üye sayısının mevcut durum kadar yüksek olmadığını aktaran Kemal Gözler, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşundan bu yana emekli olmuş 113 üyenin özgeçmişlerini araştırdı. Gözler araştırmasını sonucunda 113 isimden sadece 14 üyenin hukukçu olmadığını tespit etti.