Dünya

Barzani'den Lavrov'a çağrı: Rusya, Fırat'ın doğusu için devreye girsin, Suriyeli Kürtleri korusun

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün Irak'a ziyaret düzenledi

08 Ekim 2019 11:20

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusunda harekât için yeşil ışık yakmasıyla eş zamanlı olarak Irak’a kritik bir ziyaret düzenledi. Görüşmenin ardından Irak hükümetinden gelen açıklamada, görüşmede Rusya’dan Fırat’ın doğusu için devreye girmesini ve Suriyeli Kürtleri korumasını istendiği belirtildi.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Lavrov, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de ve Bağdat’ta çeşitli temaslarda bulundu. Lavrov Erbil’de Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani’yle bir araya geldi. Görüşmenin ardından Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Başkan Barzani, Suriye’deki Kürtlerin geleceğiyle ilgili endişelerini Rusya Dışişleri Bakanı’na iletti ve Rusya’nın, Suriye’deki Kürt halkının daha fazla acı çekmesine yol açacak bir olay ya da değişimi engellemek için rol oynamasını istedi"

Görüşmeye katılan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Hoşyar Zebari de Barzani'nin Lavrov'dan Fırat'ın doğusu için 'yetkilerini kullanmasını' talep ettiğini söyledi. Zebari'nin açıklaması şöyle: “Rojava’daki gelişmeler de ele alındı, özellikle Fırat’ın doğusunda yaşanan olaylar görüşüldü. Bu konuda da ortak bir görüşte mutabık kalındı. Biz açıkça bölgede yaşanan askeri bir eylemden sonra oluşabilecek istikrarsızlıkta endişe duyduğumuzu dile getirdik. Başkan Barzani o bölgede insani bir dramın yaşanmaması ve yeni bir göç dalgasının oluşmaması için Sayın Lavrov’dan Rusya’nın yetkilerini kullanmasını talep etti.”