Gündem

Barzani: Barış sürecinin temel muhataplarından biri Abdullah Öcalan

"Sadece askeri yöntemlerle kalıcı bir çözüme ulaşılmayacağı açık"

16 Mart 2019 09:16

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’de barış sürecinin yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi. "Amaç bu meseleyi tamamen çözmekse bu gruplarla iletişim kurmak gerekiyor" diyen Barzani, "Abdullah Öcalan’ın barış görüşmelerinin kilit muhataplarından biri olması gerektiğini" ifade etti.

Barzani, "Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiğini ancak soruna sadece askeri bir yöntemle kalıcı çözüm bulunamayacağını" söyledi.

Al Monitor sitesinden Amberin Zaman'ının sorularını yanıtlayan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin söyleşisinin bir bölümü şöyle:

Diğer büyük komşunuz olan Türkiye de referanduma şiddetle karşı çıkmıştı. İlişkileriniz şimdi ne durumda?

Referandum ve sonrasındaki sürece baktığınızda Türkiye’nin bize karşı karşı kullanabileceği pek çok koz vardı ama kullanmamayı tercih etti ve bunun için Türkiye’ye gönülden minnettarız. Ne sınırları ne de petrolümüzü Türkiye’deki tesislere ihraç ettiğimiz boru hattını kapatma yoluna gittiler. İlişkilerimiz şu an iyi, düzelmiş durumda.

Türkiye’nin buradaki askeri faaliyetleri eskisine göre daha faal. PKK hedeflerinin vurulduğu hava saldırılarında sivil ölümler de yaşanıyor. Bu nedenle yerel halkın öfkeli bir protestosuna da tanık olduk. Siz de Türkiye ile PKK arasındaki bu hassas pozisyonda sıkışmış görünüyorsunuz. Müstakbel başkan olarak Türkiye ile PKK arasındaki barış görüşmelerini yeniden canlandırmaya yönelik bir çabanız olur mu?

Şunu hatırlatmadan geçmeyeyim: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yılki yemin törenine bizzat katıldım ve bu, referandumdan sonra buzları eritmeye yönelik ilk adımdı. PKK’nın Türkiye’nin müdahalesine zemin hazırladığını her fırsatta açıkça dile getiren bir insanım. Kürdistan bölgesinin komşularımıza karşı bu tür gruplar tarafından bir sığınak olarak kullanılmasına göz yumamayız. Yani Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını dikkate almak zorundayız. Ancak bu uzun zamandır devam eden bir durum ve sadece askeri yöntemlerle kalıcı bir çözüme ulaşılmayacağı açık. Günün sonunda bir diyaloğa ihtiyaç var.

Barış sürecinin önünü açacak bir iklim oluşturmak, diyalog başlatmak için başbakanlığı döneminde de, cumhurbaşkanı olarak da Sayın Erdoğan ile görüştük. Diğer tarafı da barış ve diyaloğun tek gerçekçi yol olduğunu konusunda ikna ettik.

Yani siz halen bu örgütle, PKK ile, diyalog ve barış görüşmeleri yapılması gerektiğine inanıyor musunuz? Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan onlarla ya da “terörist” olmayan diğer Kürt gruplarla herhangi bir görüşme ihtimalini tamamen dışlamış görünüyor.

Amaç bu meseleyi tamamen çözmekse bu gruplarla iletişim kurmak gerekiyor.

Peki PKK lideri Abdullah Öcalan da bunun bir parçası olmalı mı?

Şüphesiz! Temel muhataplarından biri o olmalı.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Söyleşinin tamamı için tıklayınız