Gündem

Barış Anneleri eylemine müdahale; 19 kişi gözaltına alındı

Aileler; Batman, İstanbul Bakırköy, Diyarbakır, Adana Ceyhan ve Antep'te bir araya geldiler

07 Mayıs 2019 16:44

Açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için yapılan eylemler devam ediyor. Farklı şehirlerde aileler, polis müdahalelerine rağmen bir araya geldi. Batman, İstanbul Bakırköy, Diyarbakır, Adana Ceyhan ve Antep'te aileler seslerini duyurmaya çalıştı. Batman M Tipi Cezaevi önünde açıklama yapılmasına izin vermeyen polis 19 kişiyi gözaltına aldı. Bakırköy Cezaevi önünde de oturma eylemi yapmak isteyen aileler polis engeline takıldı. Burada oturmanın yasak olduğunu belirten polislere aileler, “Ne yapacağız. Kimi öldüreceğiz. Biz burada 10 kadınız. Ne korkuyorsunuz?” dedi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Batman M Tipi Cezaevi önünde açıklama yapılmasına izin vermeyen polis, 19 kişiyi gözaltına aldı. Cezaevi önünü ablukaya alan polis hemen yanındaki parkta açıklama yapmak isteyen aileleri çembere alarak, açıklama yapmanın valilik kararıyla yasak olduğunu söyleyip, aile üyelerini gözaltına aldı

Bakırköy'de anneler, polisin engelleme ve gözaltıyla tehdit etmesine karşı, “Ne yapacağız. Kimi öldüreceğiz. Biz burada 10 kadınız. Ne korkuyorsunuz? Korkmayın. Her gün kadınları dövüyor ve gözaltına alıyorsunuz. Yazıklar olsun. Biz buradayız. Her gün geleceğiz" diyerek tepki gösterdi. Eylemleri polis tarafından engellenen aileler yarın tekrar geleceklerini belirterek alandan ayrıldı.

Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı’nda açıklama yapmaları engellenen anneler, polis ablukasına rağmen yürüyüş düzenledi. Anneler, eylemlerini her gün sürdüreceklerini söyledi. Parkın çevresini bariyerlerle kapatan polisler, anneler ile birlikte HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Semra Güzel’in parka girişine izin vermedi. Bunun üzerine aileler, kaldırım üzerine oturma eylemi başlattı.

Kürkçüler F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması yapmak isteyen anneler burada da polis engeliyle karşılaştı. HDP, DBP ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) üyelerinin de destek verdiği açıklama için cezaevi önüne gelen ailelerin önleri zırhlı araçlarla kesildi, polis müdahale uyarısında bulundu.

Engelleme üzerine aileler ve destekçileri, otobüslere binerek, 33 kilometre uzaklıktaki Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi önüne geldi. Burada ellerinde çocuklarının fotoğraflarını taşıyarak açıklama yapan aileler, ölümlerin son bulması için tecridin bir an önce kaldırılmasını istedi.  

Antep'de de, İHD Antep Şubesi, tutuklu yakınları ile Antep H Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaptığı açıklamada, “Ortaya çıkacak acı tablodan siyasi iktidar sorumludur” mesajı verdi.