Lyon Başkonsolosluğu'nun ‘pasaportuna tahdit konulması ve hakkında gerekli işlemlerin yapılması’ istemiyle yazdığı tutanağın ardından tutuklanan akademisyen Tuna Altınel'in ilk duruşması 30 Temmuz'da görülecek. Barış Akademisyenleri Tuna Altınel’le dayanışma için duruşmaya çağrıda bulundu.
Akademisyenler yaptığı açıklamada, “Bugün barış sözünün arkasında durmak için Çağlayan'a geldiğimiz 240 gün, 2000 duruşma ve 204 hükümü aştı. Barış Akademisyenleri Füsun Üstel 70, Tuna Altınel ise 67 gündür cezaevinde. Hem Barış Sözü'nün, hem de onun üzerindeki baskının temsilcisi Tuna arkadaşımız için burada toplandık. İddianamede yer alan suçlamanın dayandırıldığı belge ve deliller Fransa’da bulunan ve yasal bir kuruluş olan Lyon ve Rhones-Alpes Bölgesi Kürt Dostluk Derneği’nin düzenlediği bir konferansta çevirmenlik yaptığı sırada kaydedilen görüntü ve sosyal medya paylaşımlarından ibarettir” denildi.
30 Temmuz’daki davaya çağrıda bulunulan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Balıkesir Valiliği 1779 sayı ile 11 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı basın duyurusunda; “Terör Propagandası Yapan Akademisyen Tutuklandı” açıklamasıyla Tuna Altınel’i yargılama başlamadan suçlu ilan ederek yargıyı etki altına almak istemiştir.
Altınel, aynı zamanda bir “Barış Akademisyeni”dir, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile de ayrıca yargılanmaktadır.
Milletvekili ve aynı zamanda dünya çapında değerli bir matematikçi olan Cédric Villani, 11 Haziran 2019 tarihinde, Fransız Parlamentosu’nda Dışişleri ve Avrupa Birliği Bakanı Jean-Yves Le Drian’a, ifade özgürlüğünün ve insan haklarının önde gelen savunucusu olarak bilinen Fransa’nın Füsun Üstel ve Tuna Altınel için ne tür girişimlerde bulunacağını sormuştur. Lyon ve Paris başta olmak üzere tüm Fransa’da üniversiteler, matematik dernekleri, sivil toplum örgütleri ve sendikalar, Füsun Üstel ve Tuna Altınel’in özgürlüklerine kavuşmaları için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u göreve davet eden çağrılarda bulunmuşlardır. Şu ana kadar sayısı 6500’leri bulan dünyanın her tarafından duyarlı kişiler “Tuna Altınel’e özgürlük” çağrısı yapan imza kampanyasına katılmıştır. Galatasaray Lisesi’nden arkadaşları Tuna Altınel’in serbest bırakılması için 914 imza yayımlamış, Galatasaray Ortak Akıl Platformu çeşitli etkinliklerde bulunmuştur. Uluslararası Antalya Cebir Günleri'nde "Free Tuna Altınel" çağrısı yapılmıştır. Ayrıca BAK; Birarada Derneği Tuna Altınel ile dayanışma etkinlikleri yapmışlardır.
Fransa Milli Eğitim Bakanı, Fransa’da Tuna Altınel’in özgürlük ve demokrasi savunucusu
olan bir sembol olduğunu açıklamıştır. Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD’de “Tuna Altınel’e özgürlük” toplantıları ve gösterileri düzenlenmiştir. Yurtdışında birçok gazetede Tuna Altınel’in durumu hakkında haberler, makaleler ve yazılar yayınlanmıştır.
Yargılandığı halde Türkiye’ye gelmekten vazgeçmeyen, pasaportuna tahdit konulduğu halde Balıkesir’e gitmekte tereddüt etmeyen Cumartesi anneleri dayanışmacısı, düşünce ve ifade özgürlüğünün, insan haklarının alçak gönüllü ve kararlı savunucusu, uluslararası değerde başarılı matematikçi, dostumuz Tuna Altınel ile dayanışma çağrısı yapıyoruz.
30 Temmuz 2019 tarihinde Balıkesir Adliyesi’nde gerçekleşecek ilk duruşmasında Tuna Altınel ile birlikte olmaya, ifade özgürlüğü ve insan haklarını savunmaya davet ediyoruz”