Gündem

'Barış akademisyeni' Prof. Füsun Üstel'in cezası onandı: "Akademisyenlerin yeri cezaevi değil üniversite”

"'Bu Suça Ortak Olmayacağız' metnine imza veren 2212 akademisyenden 691’i hakkında dava açıldı"

20 Nisan 2019 08:48

Aldığı 15 aylık hapis cezası onanan 'barış akademisyeni' Prof. Füsun Üstel’e destek için İstanbul Tabip Odası’nda meslektaşları dayanışma toplantısı düzenledi. Hazırlanan bildiriyi okuyan  Aslı Takanay, 691 'barış akademisyeni' hakkında dava açıldığını belirterek “Akademisyenlerin yeri cezaevi değil üniversite” dedi.
 
BirGün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre akademisyenlerin hazırladığı bildiriyi okuyan Aslı Takanay, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” metnine imza veren 2212 akademisyenden 691’i hakkında dava açıldığını söyledi.

Takanay, verilen cezaları şöyle özetledi: “148 arkadaşımızın 15 ay hapis cezası hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıyla ertelendi. 32 arkadaşımız 15-36 ay arası cezalar aldı. Bir bölümü hapse girme riskiyle karşı karşıya. Ne yazık ki Füsun hocamız yakında hapse girecek. Bunu engelleyemedik.”

Barış isteyen akademisyenlerin yerinin cezaevi değil üniversiteler olduğunu kaydeden Takanay, “Bugün burada olmamızın temel gerekçesi de bu; yani, barışı, ölümü değil, yaşamı, yaşatmayı savunan, barış talep etmekte ısrarcı olan, ‘Barış talep etmek suç değildir’ diyen başta Füsun hocamız olmak üzere tüm dostlarımızla dayanışmak” dedi.

Konuşmasını sonlandıran Üstel, KHK ile ihraç edilmiş, Anayasa profesörü ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nu kürsüye davet etti. Kürsüye çıkan Kaboğlu şöyle konuştu:

“Kesinlikle özgürlükten alıkonulmayı ve hapsedilmeyi ağzımıza almamalıyız. Biz onu hak etmiyoruz. Çünkü suç işlemedik. Başından beri bu bir kurgudur. Bu gerçekten anayasamızda yeri olmayan bir durum. Ben Anayasa Mahkemesi sürecini önemsiyorum. Böyle bir infaza gidilmemesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi buna sessiz kalmayacaktır. Tedbir kararı alması beklenir.”